Стара Загора ще бъде домакин на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“

Стара Загора отново ще се превърне в център на европейския театър по време на второто издание на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, който ще се проведе от 5 до 9 април. Фестивалът е създаден в памет на Данаил Желев-Чирпански.

Младият мъж загина след пътен инцидент през 2016 г. Безмерната му отдаденост и любов към театъра станаха вдъхновение на екипа. Дани и неговите мечти поставиха началото на една традиция, която помага на други талантливи млади артисти да вървят смело по своя път и да се усъвършенстват, съобщават организаторите.

Тази година фестивалът ще впечатли публиката с интересни, вълнуващи и много различни спектакли. Подготвена е и богата съпътстваща програма за публиката и участниците. Откриващото събитие ще бъде с вход свободен на 5 април от 18:00 часа, в Драматичен театър “Гео Милев”, със специалното участие на спектакъла “Кралят Елен” на Театър “Азарян”, София.

През фестивалните дни жителите и гостите на Стара Загора ще могат да гледат 5 спектакъла от основната програма, 2 специални представления от Англия, 1 спектакъл на открито, както и да се насладят на съпътстващата програма, която включва концерти и лекции.

Начало на основната програма ще даде македонската група от Факултет за драматични изкуства към Университет “Св. Св. Кирил и Методий”, Скопие, на 6 април от 16:30 часа, в Драматичен театър “Гео Милев”. Представлението “Маме му ебем, кой започна пръв” е от автора Деян Дуковски, който беше жури на първото издание на фестивала през 2017 г. В същия ден от 19:30 час, в Държавен куклен театър - Стара Загора, Полският университет за кино, телевизия и театър в Лодз ще представи авторския спектакъл “Треска”, който се фокусира над обществото, загубило общочовешките ценности, вторачено в телефонния и телевизионния екран.

На 7 април от 15:00 часа, в парк “Пети октомври“ за малки и големи ще се проведе авторският спектакъл на театър “МАЛЕ-МАЛЕ” - София, “Концерт на куклите”. Представлението ще бъде със свободен достъп, а при лошо време организаторите ще дадат информация за промяна на локацията.

Участниците от Руския институт за театрално изкуство (ГИТИС) ще представят на българската публика спектакъла по пиесата на А. Н. Островски “Луди пари” - един класически текст, който разглежда материализма на съвременното общество. Руската академия ще играе два пъти в България. Непосредствено преди фестивала - на 4 април от 19:00 часа, в театър НАТФИЗ, в София, зрителите ще имат възможността да гледат “Луди пари”. В Стара Загора актьорите на ГИТИС ще играят на 7 април от 17:00 часа в Драматичен театър “Гео Милев”.

На сцената на Държавен куклен театър - Стара Загора в неделната вечер (7 април) от 21:30 часа, Англия ще представи първия специален спектакъл от програмата - “Копла: Кабаре”. Зрителите от първото издание със сигурност помнят Алехандро Постиго, който през 2017 г. представи “Копла: Мюзикълът”, с който взе награда за майсторско владеене на жанра мюзикъл и личния подход към него.

На 8 април от 17:00 часа, в Драматичния театър публиката ще може да се наслади и на българското участие от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” - “Хора с Куфари” от Ханох Левин - един спектакъл, който ни разказва за живота, който минава в очакване на по-добрия живот.

Израелската трупа от Театралния департамент на Университет Тел Авив също ще представят дипломен спектакъл от Ханох Левин. Представлението “Убийство”, което ни показва вечния парадокс на войната и омразата между различните култури, може да гледате на 8 април от 20:00 часа в Държавен куклен театър - Стара Загора.

Второто представление от Англия е мюзикъл, направен специално за фестивала. Алехандро Постиго, който познаваме като студент от първото издание, създаде спектакъла "История на насилието" вече като част от преподавателския екип на Музикален колеж на Лондон към Университета на Западен Лондон. “История на насилието” ще бъде и последното представление от програмата на фестивала на 9 април от 17:00 часа в Кукления театър.

Закриването на фестивала с церемония по награждаването ще се проведе с вход свободен на 9 април от 20:00 часа в Драматичен театър “Гео Милев”.

Всички представления от програмата, ако не е посочено друго, са с вход от 5 лева под формата на дарение, срещу което се получава покана с конкретно място в салона. Дарение може да се направи на касите на Драматичен театър “Гео Милев” и Държавен куклен театър - Стара Загора в дните от 4 до 9 април 2019 г. Всички събрани средства ще се използват за МСТФ “Данаил Чирпански”. Всички спектакли от програмата ще бъдат със субтитри на английски.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Община Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев”, Държавен куклен театър - Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Партньорите на събитието са ОББ, ПФК “Берое”, “Софарма” АД, Zagorka, Alexandra Estate, Premier Studio, Маркетингова агенция Anomaly и Net Advance и хотел Uniqato, Стара Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони