Старец окачи торба с пари пред дома си, „ало” апаши я взеха

Снимка: Архив

Пенсионер от Монтана хариза близо 4 000 лева на телефонни апаши, представили се за полицаи. Част от сумата във валута дядото оставил в градски парк, а около 3000 лева закачил пред къщата си, съобщиха от Областната дирекция на МВР. На 1 март към 9.30 ч. непозната жена се обадила по домашния телефон на 80 годишния Петър Х. и започнала да го заплашва с бой и мъчения, ако не остави всичките си пари на посочено от нея място. Старецът се уплашил здравата, но малко след заканите се обадил мъж, който се представил за „Господин Веселин Лазаров – полицейски началник в Монтана”.

Мнимият шеф учтиво помолил дядото да съдейства на МВР за залавянето на престъпниците, които го тормозят, и пенсионерът бързо се съгласил. Около обед той оставил 400 швейцарски франка и 100 лева до чешма в близък до дома му парк. После изтеглил от банка в центъра на Монтана всичките си спестявания - 2712 лева, увил ги в найлонов плик и ги окачил на портата пред дома си.

През цялото време измамниците се обаждали на стареца на домашния му телефон, инструктирали го какво да прави и след като оставил парите му наредили да не вдига повече слушалката.Чак към 17 часа в сряда дядо Петър се обадил на дъщеря си в София, за да й разкаже как помага на МВР и разбрал, че е измамен и обран. По случая е образувано досъдебно производство. Ударът е поредния от серията измами в региона, която започна по Коледа 2016 г. , а плячката на „ало” апашите вече надхвърля 115 000 лева за два месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право