Старец подпалил обща къща заради спор със съседи

За палежа 81-годишният мъж събрал пет газови бутилки и десетина гуми

Мъж от Сливен подпалил общ жилищен имот заради дългогодишен конфликт с единствените му съседи – семейство с две деца, съобщиха от прокуратурата. За умишления палеж извършителят се подготвил, като струпал пет газови бутилки, десетина автомобилни гуми и няколко бутилки бензин. При взривната вълна изгубил съзнание и се наложило да го откарат в Центъра за спешна медицинска помощ. По данни на полицията, имотът се намирал в сливенския кв. „Ново село“, а извършителят е пенсионер на 81 години.

Палежът бил извършен на 2 август м.г. Дядото живеел сам на първия етаж в двуетажна масивна сграда. На втория етаж бил домът на съседите. Той самият обяснил, че разправите започнали през 2010 година, когато комшията започнал ремонт на покрива. През следващите години конфликтите се задълбочавали.В резултат старецът решил да подпали жилището си заедно с това на съседа. Започнал да събира газови бутилки, които се използвали за битови нужди, както и използвани автомобилни гуми. В деня на палежа поставил една върху друга две пълни газови бутилки, като едната свързал с котлон. Около тях разположил гумите. Целта била гумите да се подпалят от взривната вълна от двете бутилки. Други три пълни газови бутилки разположил на други места в дома си. Малко след полунощ разлял бензин по пода на целия етаж. Запалил котлона. Навел се да търси гумени стружки по пода, които да отведят огъня до другите помещения. В този момент първата газова бутилка се взривила. Ударната вълна блъснала дядото в стената. Той изгубил съзнание. В това състояние малко по-късно го открили екипите на пожарната и на спешната медицинска помощ.

Междувременно съседите, които по това време били в жилището си, чули взрива. Усетили мирис на бензин. Комшията изскочил на двора и започнал да гаси огъня с маркуч. Притекъл му се на помощ друг съсед, който се събудил от силния взрив. По същото време дошъл и спасителният екип, потушил пламъците.

Окръжната прокуратура в Сливен предаде на Окръжния съд извършителя. Дядото е обвинен за умишлен палеж на първия етаж от масивна жилищна сграда, на значителна стойност, като пожарът е представлявал опасност за живота на съседите му и е съществувала опасност той да се разпростре и върху другия имот – втория етаж на същата сграда, също със значителна стойност. За това престъпление законът предвижда затвор от 1 до 8 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони