Старозагорски фирми отварят врати за седмокласници и родители

Шестото издание на Областната панорама на професионалното образование ще се проведе на 13 април в Залата за художествена гимнастика в Стара Загора. Участие със собствени щандове са заявили 20 професионални гимназии и техните бизнес партньори. Официалното откриване ще се състои в 11:00 часа, седмокласниците и техните родители могат да се запознаят с условията на кандидатстване и възможностите, които предлагат учебните заведения от 11:45 до 15:00 часа. На място ще присъстват и кариерни консултанти. Това стана ясно на пресконференция, в която участваха организаторите на панорамата: зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, началникът на Регионалния инспекторат по образование Татяна Димитрова, председателят на Търговско-промишлена палата Олег Стоилов и председателят на Клуба на работодателя арх. Банко Банов.

За първи път в рамките на Областната панорама на професионалното образование, на 14 април предприятия и ресторанти ще отворят врати за седмокласници и техните родители, за да се запознаят на място с условията на работа и да направят своя информиран избор. От 11:00 до 1:00 часа ще бъдат отворени и всички професионални гимназии в област Стара Загора.

„Търсим нови възможности за популяризиране на професионалното образование, за да решим проблемите на бизнеса с липса на кадри. На този етап проектът „Домино” е най-ефективният инструмент за внедряване на дуалното обучение. Затова предложихме на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с предприемачи в Стара Загора, от проекта форма дуалното обучение да стане държавна политика” – съобщи Олег Стоилов.

План-приемът за учебната 2018/2019 г. е утвърден и неслучайно в него превес имат професионалните паралелки. 106 са паралелките в осми клас в Старозагорска област. 42 – са профилирали, а професионалните са 64, каза Татяна Димитрова.

„Търсим възможност за създаване на тренировъчен център с модерно технологично оборудване в Стара Загора, в който учениците да се обучават” – съобщи Иванка Сотирова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони