Старо сметище в Банско става зелена площ

Старо депо за твърди отпадъци  ще бъде превърнато превърнато в зелена площ.  Първата копка по проекта бе направена през юни тази година. Общата стойност на дейностите е 1 819 000 лева, а  средствата са   осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Техническата рекултивация вече е завършена.

Старото депо за битови отпадъци е разположено в местността „Свети Георги“ на площ от 56 965 кв. м. Предвидените дейности включват техническа рекултивация на сметището, при която бяха предепонирани над 70 000 куб. м битови и строителни отпадъци. След това ще бъде извършена биологична рекултивация, която ще продължи три години – теренът ще бъде затревен, което ще позволи създаване на устойчиво зелено пространство.

„С реализирането на този проект ще успеем да възстановим терена, използван до 2009 година за сметище на Банско. Трябва всички ние да осъзнаем, че един от големите проблеми на съвременното общество е управлението на отпадъците. Мерките в тази посока ще позволят да съхраним природата си за поколенията след нас. Благодаря на правителството за предоставеното финансиране, ще търсим средства за рекултивация и на депото в град Добринище“, каза  кметът на община Банско Георги Икономов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони