Стартираха археологически разкопки на крепостта „Ряховец“ край Горна Оряховица

Стартира археологическото проучване на средновековната крепост „Ряховец” край Горна Оряховица. През 2015 г. обектът получи статут с категория „национално значение“ като след 25 годишно прекъсване, с финансови средствата осигурени от община Горна Оряховица, бяха подновени археологическите разкопки.

Проучванията продължават и през 2016 г. с финансиране осигурено от община Горна Оряховица и Министерство на културата. През изминалите два археологически сезона екип от специалисти с научен ръководител Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова Историческия музей в железничарския град и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев разкриха трите порти, част от крепостната стена, улица, която извежда от западната порта към вътрешността, пещ и жилище от ранната бронзова епоха.

Тази година финансирането е осигурено от община Горна Оряховица и Министерство на културата, като усилията на екипа ще са съсредоточени в разкриването на част от вътрешните терени на крепостта и южното подградие. Очакванията на специалистите са да бъдат открити добре запазени архитектурни структури, както и разнообразен археологически материал, с който да се обогати експозицията на Историчския музей в Горна Оряховица.

Ръководителите на разкопките през миналата година, заедно с историческия музей, местните община и училища, организираха първата в България „Лятна археологическа школа”. Тя бе проведена в рамките на няколко дена и с участието на близо 30 ученици от 6-ти до 12-ти клас, които се запознаха на място с работата на археолозите и взеха участие в проучването на част от миналото на своя град. И през този археологически сезон ще се осъществи лятната археологическа школа. Тя стана реалност благодарение на спонсорство. За разлика от едрият капитал, в лицето на банкова институция и енергийно дружество, които останаха безучастни, няколко представители на дребния бизнес, прегърнаха идеята и дариха на учениците възможност в рамките на няколко седмици да се превърнат в археолози.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – [email protected] И [email protected]М

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България