Стартира информационната кампания за бъдещето на старозагорския парк "Бедечка"

В Стара Загора стартира информационната кампания за местния референдум, който трябва да определи бъдещето на парк "Бедечка“.

Допитването ще се проведе на 18 юни 2017 г., а старозагорци ще трябва да отговорят на въпроса: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал Бедечка, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Иван Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Хр. Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“

Информационната кампания за референдума приключва на 16 юни 2017 г. За гласуване на референдума в община Стара Загора се разкриват 208 избирателни секции, с общо 1040 членове на СИК. Секционните избирателни комисии са съставени от петима членове, информираха от общината.

Ако референдумът събере нужните 40% от гласоподавателите, което в този момент ми се струва невъзможно, но би било обвързващо, тоест решението няма да подлежи на последващо гласуване от Общинския съвет", обясни Ива Таралежкова от Форум "Гражданско участие" по БНР.

Според нея обаче в случая има проблем - законът за прякото участие казва, че с местен референдум не могат да се решават въпроси на общинския бюджет. "Така зададен въпросът пряко касае разпореждането с бюджетни средства, защото той гласи: "Да бъде ли извършено отчуждаване на частните земи?“. Отчуждаването означава всъщност изкупуване на тези имоти обратно от общината, което пряко засяга общинския бюджет", каза Таралежкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България