Стартира общинска образователна програма по родолюбие в Търново

В старопрестолния град стартира общинска образователна програма по родолюбие „Велико Търново – Корени и криле”. Инициативата е на кмета Даниел Панов и неговия екип в общинската дирекция по образование, младежки дейности и спорт. Идеята е още от малки децата да познават българската история и личности, а интересът на учениците към миналото на България и важните събития да бъде засилен.

Програмата предвижда във всяко училище да бъдат организирани открити уроци по родолюбие, посветени на знакови дати и бележити личности от историята на България и Велико Търново. Началото бе дадено от колектива и децата в детска градина „Соня”, където малки и големи си спомниха за Апостола на свободата Васил Левски. Родолюбиви инициативи се проведоха в детска градина „Слънчев дом”, както и в Спорното училище. В навечерието на Националния празник над 150 ученици от Старопрестолната професионална гимназия по икономика и от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” дебатираха по въпросите за българското Освобождение. Дискусията „Памет и мисъл за Трети март” се състоя в музей „Възраждане и учредително събрание”. Децата от детска градина „Слънце” също показаха завидни знания по история по време на открития урок „България празнува”.

„Историята отново заема своето заслужено място във великотърновската образователна система. Поздравявам директорите на детските градини и училищата, преподавателите, децата и учениците, които вече са част от общинската образователна програма „Велико Търново – Корени и криле”. Нека и останалите училища и детски градини се включат в родолюбивата ни инициатива. Историята и делата на бележитите българи ни учат как да бъдем по-добри към самите нас, към Велико Търново и към България”, коментира кметът Даниел Панов.

По време на честването на Националния празник бурни аплодисменти предизвика литературно-музикалната композиция „Аз съм българин”, дело на ученици от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев”. За родолюбивата им изява, посветена на 139-годишнината от българското Освобождение, те бяха наградени от Даниел Панов със старопрестолни грамоти и по едно национално знаме. Същите получиха и най-изявените ученици, взели участие в дебата между Старопрестолната професионална гимназия по икономика и ПМГ „Васил Друмев” „Памет и мисъл за Трети март” .

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони