Стартира 8-ото издание на Webit Festival Europe

Днес в столичния София Тех Парк се проведе официалното откриване на осмото издание на един от най-мащабните форуми за технологии, иновации и предприемачество в Европа - Webit Festival Europe. За участие в събитието тази година са регистрирани повече от 5000 души от близо 120 страни по целия свят.

В официалното откриване участваха президентите на Република България Румен Радев и Росен Плевнелиев, министърът на икономиката доц. Теодор Седларски, кметът на София Йорданка Фандъкова, Пламен Русев, председател на Webit Foundation, както и хиляди предприемачи, мениджъри, представители на държавни институции, стартъпи и експерти от областта на информационните технологии.

„В България има работещ, растящ, успешен и ориентиран към износ сектор на информационните технологии. Условията за развитие на високотехнологичeн бизнес се подобряват. Страната е на челни места в множество класации с топ дестинации за привличане и стартиране на нов бизнес. В допълнение, съвсем скоро беше приета национална стратегия за развитие на Индустрия 4.0 и за дигитализация на българската икономика. Всичко това ще допринесе за налагане на страната като дигитален хъб и ключов регионален център за стартиране на нов бизнес в сектора“, изтъкна доц. Теодор Седларски по време на официалното откриване.

24 български ИТ компании са подпомогнати от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) за участие като изложители в националния щанд на България в рамките на фестивала. Всички те бяха приветствани от президента Румен Радев, министъра на икономиката доц. Теодор Седларски и председателя на ИАНМСП Мариета Захариева. Сред изложителите на националния щанд е един от най-успешните български стартъпи – ИТ компанията Programista. За малко повече от три години от своето създаване компанията бележи значителен ръст и е инвестирала експертен потенциал и стотици хиляди левове за равитие на ИТ индустрията и държавното ИТ образование в България.

100 стартъп проекта (от които 15 са български) от близо 50 държави, са селектирани за представяне в рамките на изложението. Те са излъчени от общо 2400 кандидатури и ще се включат в надпреварата за финансиране от 200 000 евро в рамките на събитието.

Webit Festival Europe 2017 ще се проведе в два дни на 25 и 26 април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика