Стачка в оперетата

В Музикално драматичния театър "Стефан Македонски" къкри протест. Стачкуват балетистите, които искат 50-процентно увеличение на заплатите, обясни директорът Марияна Арсенова. В момента стачката е предупредителна, но трупата е готова да премине към ефективни действия. Въпреки това и без балет през декември представления ще има, обеща Арсенова.

"Нашият театър е поставен на мониторинг - поясни Марияна Арсенова, която от 20 г. е солист в оперетата. - Трябваше да докажем своето оцеляване до края на годината. След 30 ноември се разбра, че сме изпълнили предсрочно този мониторинг и дори ще завършим годината с малка печалба. Но за да се увеличат заплатите, трябва да има изкарани пари, защото сме на делегиран бюджет. В сряда на общо събрание на целия колектив на театъра балетистите видяха, че само 12 души от присъстващите 200 в салона подкрепиха техните недопустими към момента искания." Арсенова увери, че стачкуващите не ги застрашават уволнения. През септември 2015 г. тя беше назначена за временен директор на оперетата до провеждането на конкурс за нов шеф на театъра.

От името на протестиращите Теодор Добрев от КТ "Подкрепа" обясни, че балетистите са представили пред ръководството три искания, две от които ще бъдат удовлетворени. Едното е за 3-процентните месечни надбавки, които от доста време не са изплащани. Другият проблем - за окъсаните сценични обувки и чорапогащи, също ще бъде разрешен постепенно от януари. Само за увеличението на заплатите все още се водят преговори. "Аз съм обнадежден, че скоро ще се споразумеем. Има голямо разбиране от страна на ръководството", съобщи Теодор Добрев вчера на излизане от поредните преговори. "Заплатите на част от нас са близко до минималната, а натовареността ни е голяма, става въпрос за квалифициран труд - каза Добрев. - Колективът на балета не желаеше да се стига до стачни действия, но се чувстваме принудени. Инфлацията реално ни изяжда заплатите и се чувстваме все по-ощетени и социално изтормозени."

12039402_1175829722445893_4047073709987030409_n

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура