Стево Пендаровски в Белград: ЕС не трябва да изоставя Западните Балкани

Държавният глава на Северна Македония Стево Пендаровски се срещна с президента Сърбия Александър Вучич, в рамките на посещението си страната. Пред колегата си Пендаровски подчерта, че двете страни имат една и съща цел – членството в Европейския съюз.

„Очаквам в бъдеще приятелството със Сърбия да бъде още по-интензивно, тъй като споделяме общо минало и се стремим към една и съща цел - членство в ЕС. Тъкмо за нашите стратегически цели днес имах полезна беседа с президента на Сърбия Вучич. ЕС не трябва да изоставя Западните Балкани. Единствената гаранция за стабилност, сигурност и просперитет за региона е членството в ЕС“, написа Пендаровски в социалната мрежа фейсбук.

Изданието отбелязва, че Пендаровски, който бе посрещнат с най-високи почести в Белград, е подарил на Вучич пафта от Галичник – село в западната част на Северна Македония, което има статут на архитектурен резерват.

Според мнозина изборът на подарък е с ясната цел да се подчертае, че местните жители са македонци, а не представители на старо сръбско племе. Наскоро в Сърбия бе излъчен документален филм именно с това твърдение. Припомня се обаче, че самият Пендаровски е родом от Галичник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа