Стево Пендаровски: Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия

Позицията на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за ХХ и ХХI век, в който живеем, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на журналистически въпрос, във връзка с реакцията на БАН на Хартата на македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата, съобщава в."Слободен печат", цитиран от БГНЕС.

"Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е потвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за него, което е факт, ноторен факт, известен на всички – не само у нас и у тях, а в цял свят”, каза Пендаровски.

Той обърна внимание, че и Преспанският договор се позовава на Конференцията на ООН от 1979 г., по време на която македонският език е номиниран като един от езиците от южнославянската група и е международно признат.

„Да напомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика. Един от тях беше македонският. Това означава, че когато бивша Югославия беше член на ООН, в личната карта, подобно на всяка държава-членка на ООН още от 1974 г. беше записан и македонският език. Това означава, че въпросът е неоспорим и няма смисъл да си губим времето да се убеждаваме дали нещо съществува или не”, смята държавният глава.

Според него, македонският език съществува, точно както е факт и македонската нация и „никой нормален в нашата страна няма да води дебат по това или да подписва договори с когото и да било”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа