Стево Пендаровски: Направихме избори, които ни дават шанс за ЕС

Снимка: Уикипедия/Архив

Направихме избори, които ни дават шанс за ЕС. Това каза пред БНТ новоизбраният президент на Р Северна Македония Стево Пендаровски.

В отговор на въпрос защо е имало страх в македонското общество дали ще се стигне до ценза от 40% от всички записани в избирателните списъци, той коментира: „Защо беше този страх? Страхът не беше само на кандидатите и на политическите партии- ако една държава не е готова да избере президент, тази държава най-вероятно не заслужава да бъде кандидат за преговори за членство в ЕС“. „Имахме много избори през последните 3-4 години. Това са четвъртите избори през последните 4 години“, припомни Пендаровски. „Една политическа партия трябва да може да мобилизира електората си, за да каже, че има президент, независимо кой е“, посочи той. „Успяхме да изберем президент, което само по себе си е добро. Това е последният камък в мозайката, от досието ни, от файла за ЕС. Направихме всичко, което трябва, включително мирни и демократични избори. Тяхно е решението да отсъдят дали ще ни дадат дата за преговори“, заяви новият президент на Северна Македония.

Според него това е аргумент страната му още през юни да получи дата за начало на преговори за членство в ЕС. По думите му трите приоритетни задачи, с които има намерение да се захване веднага след като поеме поста си, Пендаровски, са: укрепване на вътрешното единство и на междуетническите отношения, развиване на отношенията с петте съседни на Северна Македония държави и евроатлантическата интеграция на държавата. Попитан каква е позицията му за правата на македонските граждани с българско самосъзнание, новият президент на Северна Македония заяви, че с политиката на тормоз и полицейско преследване на хората с българско самосъзнание вече е приключено. „Хората, чувстващи се българи ще имат същите права, както всички останали в страната“, изтъкна той, но уточни, че очаква същото и за онези български граждани, които се определят като македонци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа