Стела Балтова: 20% е ръстът на чуждестранни туристи в България

Служебният министър на туризма Стела Балтова отчете днес 20 % ръст на чуждестранните туристи в България за първото тримесечие на годината в сравнение с миналата година. С 16 % пък са нараснали приходите ни от международен туризъм. Според Балтова служебният мандат е успешен.

Тя каза още, че е положила усилия да остави възможно най-голям брой плажове, които да бъдат охраняеми чрез отдаване на търг или концесия. В края на март неохраняемите плажове са 103, като за това са информирани областните управители на Варна, Бургас и Добрич, предстоят обаче още търгове.

Ще бъде предоставяна и обновявана информацията кои плажове са охраняеми и кои не, както за цените на чадърите и шезлонгите на съответния плаж. Промени в процедурата ще позволяват цените да бъдат намалявани, ако туристите са недоволни от услугите, които предлагат наемателите на плажове.

„Очакваме един успешен сезон, от някои дестинации ръстовете, които очакваме са над 25 % , но ръстовете на нискотарифните компании са драстични в сравнение с предходната година, разбирайте 80 %, включително имаме от някои дестинации.Те всъщност промениха профила на туриста - не говорим само за морски туризъм, за планински, а за еко, СПА, а за нови форми като индустриален туризъм, посещение на балет, на опера.“, каза Балтова.

/БНТ/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България