Стела Балтова: 80% от чуждите туристи посещават културно-исторически обекти у нас

Над 80% от туристите, посещаващи страната ни, разглеждат културно-исторически обекти. Това каза министърът на туризма Стела Балтова, която изнесе открит урок за културния туризъм и българските символи пред учениците и преподавателите в Софийската професионална гимназия по туризъм.

Балтова посочи, че с над 40-те си хиляди разкрити недвижими артефакта България е трета в Европа след Италия и Гърция, а в списъците на ЮНЕСКО на материалното и нематериално световно наследство са включени 14 родни обекта.

Министърът на туризма припомни и значението на музеите за привличане на повече туристи към българските региони. Сред тях има институции с уникални експонати като например Музея на киселото мляко, Музея на розата в Казанлък, Музея на солта и др. Близо 90% от японските туристи в България идват специално за празниците на розата в Карлово и Казанлък и непосредствено се включват в тях, посочи Балтова.

"В сувенирните магазини мартеници вече се продават не само за Първи март, но и през другите месеци, защото са много търсени от нашите гости“, подчерта министърът.

Тя припомни, че Баба Марта е уникален за българите празник, който не съществува в такъв мащаб по света. Той не само ознаменува края на зимата, но ни прави уникални, различни, интересни като народ и страна. „Много са символите, легендите, митовете, преданията, които стават „мотор“ за насърчаването на българския туризъм. Той не се ограничава вече само до морската и ски почивката, а е много по-разнообразен. Планини и морета има навсякъде, но традициите ни отличават като нация и ни правят идентични“, каза  Балтова.

Тя акцентира, че България има изключително богат фолклорен календар, от който произтичат много интересни събития за българската туристическа индустрия. В него са включени много традиции и обичаи, чрез които туристът може да се докосне до българския бит и култура – от Сурва (Васильовден) до Коледа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика