Стефан Данаилов: Ахмед Доган е прав, не може с лека ръка да се отхвърля Русия

Ахмед Доган винаги е гледал една крачка напред, затова съм го харесвал. По отношение на изказването му, (че "Русия се възражда като алтернатива за гарантиране на сигурността в световен мащаб", бел. ред.) го подкрепям напълно и смятам, че е абсолютно прав. Това коментира проф. Стефан Данаилов в интервю пред Илиана Беновска относно изявлението на почетния председател на ДПС преди дни.

 

Целият разговор между Стефан Данаилов и Илиана Беновска:

Стефан Данаилов: О, ти си си направила специална фризура.

Илиана Беновска: Естествено, за Мастъра! Много благодаря, че ни прие. Дай да те цункам за рождения ден! Да си жив и здрав!

Стефан Данаилов: Толкова нежно ме целуна, та не усетих целувката.

Илиана Беновска: Има си актриси за тази работа. Ние започнахме да снимаме тук  етюди.

Стефан Данаилов: Аз пък не успях по-рано да се добера. Кое правите сега?

Студент: „Ризата“.

Стефан Данаилов: „Ризата“? Много харесвам „Ризата“!

*Илиана Беновска подарява клубната тениска на предаването „Беновска пита“ на Стефан Данаилов*

Илиана Беновска: А дали ще харесаш тази тениска?

Стефан Данаилов: Тя кой номер е? Така като гледам тя е за джудже.

Илиана Беновска: Това е XXL.

Стефан Данаилов: Аз съм 3-4-XL.

Илиана Беновска: Тогава специално ще изработим. Но тази сега като реквизит да я ползваме, ако може.

Стефан Данаилов: „Защо?“…

Илиана Беновска: Защото най-важното е въпросът на гърба: „Защо?“. Ето, подарявам ти я. Може ли да отговориш на мен, на нашите зрители и слушатели, и на студентите на  кой въпрос започващ със „защо“ ти му знаеш отговора и на кое „защо“ не му знаеш отговора?

Стефан Данаилов:  Аз на много „защо“-та нямам отговор. Освен това, на други „защо“-та отговорите са субективни, те са лично мои и затова много-много не ги споделям ,защото може да са грешни.

Илиана Беновска: Защо си в политиката?

Стефан Данаилов:  Защото ми беше интересно. Защото в едни ранни години, когато се опитвах да въздействам на една политическа сила, която представлявам -нещо беше свързано със Съюза за кино дейците, и тогава взех решението. Мен са ме канили да вляза в политиката от самото начало на времето  на промяната и аз отказах, защото си имах други занимания, имах много работа в театъра, още  снимах - Италия, нагоре-надолу. Но някъде 1996-1997г., когато бяхме баш на власт, големият успех, и аз много помагах, много тичах по митинги нагоре-надолу.

Илиана Беновска: 1996-1997г. малко паднахте от власт, да ти кажа.

Стефан Данаилов:  1997г. паднахме, 94-95г., сега недей да ме караш точно, но нали бяхме на власт?!

Илиана Беновска: Бяхте и свалихте един успешен министър-председател, между нас казано.

Стефан Данаилов: Така е, за съжаление, но какво се оказа? Исках една среща с Краси Премянов, който беше от високото ръководство.

Илиана Беновска: Беше и председател на ПГ май.

Стефан Данаилов: И в парламентарната, и в ръководството беше така от втория човек с Павел Васев по един въпрос, който интересуваше кино дейците. Дълго време исках среща, не се случи тази среща, накрая той ни покани в 07:30 часа сутринта и ние с Васев се изтъпанихме 07:30 сутринта, за да се срещнем и да споделим нещо, което трябва да помогне групата. Точно 15 минути беше срещата, нищо не се случи и всъщност тогава реших сам да си върша работата и бях вече склонен да вляза в политиката, макар че се случи доста по-късно.

Илиана Беновска: Ако използваме като метафора тази среща с Красимир Премянов тогава ръководител, аз помагам. БСП затова ли претърпя 10 изборни победи, 10 години беше извън властта и извън силата си, заради това, че вашите ръководства обикновено или високопоставените членове не са отдадени на мисията си?

Стефан Данаилов: Аз не мога да твърдя, че всички не са отдадени на мисията, но за онези години, които говориш, така поне аз си мисля, че доста хора заблуждаваха Жан Виденов, защото той имаше много хубави идеи и можеше да се случат по-добри неща, но още като тръгна историята с житото.

Илиана Беновска: Какво беше с това жито? Контрабанден износ?

Стефан Данаилов: Не, нямаше хляб в България. Кой го изнесе, какво направиха не знам, но явно структурите, институциите, които отговарят за вноса и износа на това най-важно нещо за българина и за всеки- хлябът, беше много смущаващо. Аз го запитах и тогава за първи път викам- нещо става. На откриване кампанията на Георги Пирински за президент в НДК той дойде тогава, Жан Виденов, аз отидох при него и викам: „Жан, вярно ли е това, което се говори, че няма жито, пък и няма пари за жито?“. Той каза: „Вярно е.“, и  тогава разбрах, че сме много зле.

Илиана Беновска: Добре, а сега идеите на новия лидер на БСП Корнелия Нинова по-продуктивни ли са и всичките тези, които ги споменаваш като имена и много други, които не споменахме, ще трябва да излязат от активната политика, за да дойдат младите. Това ли ще бъде успешната карта на БСП?

Стефан Данаилов: Аз съм за младите, но донякъде, защото все пак един млад трябва да се докаже. Ние трябва да намерим младите експерти, младите хора, които имат умението и знанието, а не въобще млад.

Илиана Беновска: А може ли да си позволя едно сравнение? Ето тук зад нас стоят едни млади хора, готини млади хора, но всички те имат нужда от учителя, от мастъра, нали така? Е, ти си старейшина в БСП, ти си патриарха на БСП, ти си най-възрастният народен представител.

Стефан Данаилов: Аз съм доайена.

Илиана Беновска: Доайена си на Народното събрание.

Стефан Данаилов: Нищо смешно няма, аз съм доайенът.

Илиана Беновска: Защо се смеете?

Стефан Данаилов:  Те не знаят какво е думата „доайен“.

Илиана Беновска: Ти знаеш ли за какво говорим в момента?

Момче: Аз мисля, че трябва да подкрепяме всичко, което се случва и смехът винаги е полезен.

Илиана Беновска: Приемам тази карта, добре.

Стефан Данаилов: Тя те пита какво е „доайен“, ти не отговаряш.

Илиана Беновска: Ще научи един ден, но все пак ти в ролята на мъдреца, накрая да го кажем, какво смяташ, че трябва да получат като насока за мисия в политиката младите хора, за да бъдат наистина продуктивни, а не изведнъж да се прекъсне връзката между опита и да започнат млади хора на голо поле.

Стефан Данаилов: Много хубава дума е „мисия“. Аз не съм убеден, че мисия има. Значи, мисията е…ако е така е чудесно, ако има млади хора, които искат да проведат и да доведат някаква мисия докрай, е чудесно. Аз мисля, че сега повечето за кариерно израстване, както се казваше едно време.

Илиана Беновска: Леле, Корнелия Нинова за кариерно израстване ли е дошла да оглави БСП? Аз мислех, че тя има мисия.

Стефан Данаилов: Не, тя има мисия. Аз говоря за тези млади хора, които искат и би трябвало да се впишат в активните редици на БСП и в ръководства, и така нататък. Когато е мисия е едно, тогава ти имаш друга мотивация, други виждания. Когато е само кариерно развитие е друго, то е ясно.

Илиана Беновска: Каква мисия имате Вие сега, БСП? Знаеш, да не отегчавам всички, но във всеобща управленческа нестабилност сме. Дали ще има служебни правителства- едно или две, дали някои девианти в политиката ще правят те пък свой кабинет не е ясно, но какво трябва да се прави сега? Каква трябва да е ролята на БСП?

Стефан Данаилов: БСП зае една позиция. Първо, че искаме да има предсрочни избори и че този парламент вече е разходван.

Илиана Беновска: То не е само на БСП позицията, това е и на ГЕРБ, и на Борисов.

Стефан Данаилов: Това беше планът „Борисов“. Дойде след това позицията му, след като загуби изборите, а ние много преди това започнахме да говорим за предсрочни избори. Това е едното. Другото е, че не сме склонни тази клопка, която искат да направят на генерал Радев- да участва заедно със сегашния президент да правят заедно кабинет служебен.

Илиана Беновска: Кой му слага това капанче, тази клопка? Кой иска да го защипе?

Стефан Данаилов: Гербаджиите, кой?!

Илиана Беновска: Вярно? Защо да го правят?

Стефан Данаилов: Ами, не знам защо. Защото е много лесно след това отговорността пак да я носи оставащият президент.

Илиана Беновска: Но на 22-и януари той ще започне да я носи.

Стефан Данаилов: На 22-и януари той ще си направи кабинета, който смята, че трябва да направи, а сега уважаемият президент Плевнелиев трябва да си трябва да си направи своя кабинет служебен. Другият вариант е да остане ГЕРБ до 21-ви януари, но и там е вързано, защото много неща могат да се случат. Например, какво ще предложат за Европа, за комисията, нали трябва да имаме нов…

Илиана Беновска: Еврокомисар имаш предвид. Значи, Борисов каза, не знам дали си забелязал, че те няма да предлагат еврокомисар нито, ако продължават да са на мандат, нито на служебни правителства. Борисов няма да предлага еврокомисар. Каза го, даже на мой въпрос, беше в четвъртък или петък някъде.

Стефан Данаилов: Не, възможно е. Дано устои на това, защото там доста често се сменят мненията, както и да е.

Илиана Беновска: Каза го, каза че няма да предлагат еврокомисар.

Стефан Данаилов: Ами, чудесно.

Илиана Беновска: Но въпросът с бежанците виси и тук хората очакват…

Стефан Данаилов: Това е основен проблем. Аз не знам какво всъщност  те решиха на този сбор, който направиха при президента.

Илиана Беновска: Така нареченият Консултативен съвет по национална сигурност.

Стефан Данаилов: Да, нещо не можах да разбера много, много какво се случи. Или това, което разбрах и което няма да ти кажа- доста е смущаващо.

Илиана Беновска: Едно кажи!

Стефан Данаилов: Не, не мога да кажа.

Илиана Беновска: Добре, защо наистина генерал Радев не дойде, не беше нужно да поема отговорност?  Това го питам наистина като избирател.

Стефан Данаилов: Аз, ако бях президента и аз нямаше да отида.

Илиана Беновска: Защо?

Стефан Данаилов: Нямаше да отида.

Илиана Беновска: Не искаш да се срещаш с тези хора, които излизат от властта ли?

Стефан Данаилов: Не, той кой е? Той е получил един документ, една хартийка , която аз съм свидетел, защото практически аз…

Илиана Беновска: Може ли да те попитам кой беше тогава той във вторник, да се среща с посланиците на ЕС и на някои други европейски държави?

Стефан Данаилов: Трябва да се представя.

Илиана Беновска: Значи веднъж е „никой“, после пък е „някой“?!

Стефан Данаилов: Не, има разлика между едното и другото. Има разлика, то е хубаво ,че трябва да се среща. То и той трябва да направи своите, как да кажа, предварителни срещи, за да се знае кой е, защото това е много важно.

Илиана Беновска: Тоест, първата му среща с българите, тоест, среща с неговите решения и поведение, ако те разбирам правилно, ще се случат на 22-и януари, когато официално встъпи в мандат.

Стефан Данаилов: Така го разбирам и аз. Ако нещо нови има, не мога да ти го кажа.

Илиана Беновска: Каква мисия има, поред теб, генерал Радев и каква мисия му възложихте Вие, БСП, които застанахте и ти беше начело на ИК, който го издигна?

Стефан Данаилов: Каква мисия ли?

Илиана Беновска: Да, какво очаквате от него?

Стефан Данаилов: Първо- да победим.

Илиана Беновска: Кого?

Стефан Данаилов: Да победим на изборите за президент. То това беше основната мисия.

Илиана Беновска: Кого победихте?

Стефан Данаилов: Как кого победихме? Според теб кого сме победили?

Илиана Беновска: А, не ме изпитвай. Тук въпросите задавам аз. Беновска пита, Стефан отговаря.

Стефан Данаилов:  И аз ще те питам. Добре, защо се правиш сега…кого сме победили?!

Илиана Беновска: Виж как им хареса. Тук вече получи аплодисментите. Пляскайте!

Стефан Данаилов: В случая победихме представителя на ГЕРБ- г-жа Цецка Цачева.

Илиана Беновска: Или самия Борисов?

Стефан Данаилов: Аз не го отдавам на самия Борисов и затова се учудих, че така реагира на случката.

Илиана Беновска: А как да реагира?

Стефан Данаилов: Добре де, ама той не е Ренци. Чакайте, Ренци предизвика този референдум той, Ренци и го губи. Изборите не ги предизвика Борисов, те са си избори. Той си пуска своя кандидат, преценили, че ще победи, но то не е същото. Разликата е много голяма.

Илиана Беновска: Тоест, ти смяташ, че Борисов не трябваше да си подава оставката?

Стефан Данаилов: Абсолютно.

Илиана Беновска: И как щяха да работят? И как Вие БСП щяхте да работите с ГЕРБ?

Стефан Данаилов: С ГЕРБ да работим?

Илиана Беновска: Да, те на изпълнителната власт, Вие на президентството.

Стефан Данаилов: И какво, това да не е за първи път?

Илиана Беновска: Да, развий го, това е хубаво.

Стефан Данаилов: Президентската институция даже ще има корекции. Глупости на закони в парламента ще има начин президента да ги връща и т.н.

Илиана Беновска: И може би КСНС ще коригира президента?

Стефан Данаилов: Борисов искаше „вся власт Советом“…Цялата власт да бъде за него, но не му се получи и се разсърди и хайде подава оставката, но и това е написано в конституцията какво ще стане. Така че, аз много, много не се тревожа от тези приказки.

Илиана Беновска: А ти, ако беше на негово място, щеше ли да останеш, ако беше претърпял една изборна загуба?

Стефан Данаилов: Първо, нямаше да говоря такива работи.

Илиана Беновска: Щеше ли да останеш е въпросът?

Стефан Данаилов: Това е друг въпрос, дали щях да остана, но по друг начин щях да реагирам.

Илиана Беновска: Как? Ако Стефан Данаилов трябваше да изиграе Бойко Борисов в ролята му на министър-председател.

Стефан Данаилов: Според мен, той имаше много силни кандидатури.

Илиана Беновска: Кои?

Стефан Данаилов: Останалите три бяха много по-силни.

Илиана Беновска: Коя най-?

Стефан Данаилов: Г-жа Фандъкова например. Какъв проблем щеше да има?!

Илиана Беновска: Сигурно не е могъл да я склони.

Стефан Данаилов: Моля? Недейте така, не е могъл да склони Бойко Борисов Фандъкова.

Илиана Беновска: Тогава защо не се яви тя?

Стефан Данаилов: Не мога да разбера защо, а всички явно са му казали, или поне , ако е чел в интернет какво пише, че най-слабата кандидатура, за съжаление, е Цачева. Тя си има своите качества, но не за президентска кандидатура.

Илиана Беновска: Значи, те малко издевателстваха върху нея, като жена. Мисля, че ти трябва да я подкрепиш, че тук прекалиха просто, нали?

Стефан Данаилов: Аз по начало никога не съм казвал лоша дума за Цачева, защото тя умее да си ръководи работата в парламента. Тя мисля, че е един добър човек, като характер, но не става от всеки за тази функция президент. Просто не беше за това.

Илиана Беновска: А Корнелия Нинова става ли за председател на БСП?

Стефан Данаилов:  Тя го доказа. След толкова години на загуби, първата победа никак не е случайна. Тя е, напротив, тя е толкова бясна, че трябва да я охлаждаме.

Илиана Беновска: Как ще се получи тази работа?

Стефан Данаилов: Чрез приказки. Не, тя малко има, тя е прекалено емоционална и някой път реакцията е преди, за съжаление, размисъла. Това ми е първата критична бележка към нея.

Илиана Беновска: Ако трябва да изиграеш някоя роля на български политик, можеш ли да изиграеш Бойко Борисов? Как би го изиграл?

Стефан Данаилов:  Не, Бойко Борисов е далеко от моя темперамент и от моя характер. Така, че това ще е някакъв неистов напън да изиграя Бойко Борисов.

Илиана Беновска: А генерал Радев можеш ли да го изиграеш?

Стефан Данаилов: Не мога да го изиграя. Той е също много различен от мен.

Илиана Беновска: А помниш ли, снимахме една ситуационна комедия.

Стефан Данаилов:  Аз кой играх тогава?

Илиана Беновска: Ти игра Филип Димитров.

Стефан Данаилов: Ама, защото ти бях симпатичен, затова. Това какво общо има с Филип Димитров? Той беше кротък човек, да, вярно.

Илиана Беновска: Ама това е уникално. Сега искам да ти го пусна.

Стефан Данаилов: Тя между другото е режисьорка. Тя е от нашите среди, но след това намери своята кариера в журналистиката.

Илиана Беновска: Така се случиха обстоятелствата.

Стефан Данаилов: Като я чуят, всички бягат от нея.

Илиана Беновска: Защо?

Стефан Данаилов: И аз се питам защо.

Илиана Беновска: Нали не съм лош човек?

Стефан Данаилов: Не смятам ,че си лош човек, ти си готина.

Илиана Беновска: Ето това ще го пуснем в ефир, но си толкова красив Филип Димитров, не знам дали го виждаш. Даже си спомням как ти почервенявахме ушите, защото той имаше едни такива особени уши.

Стефан Данаилов: За да ми станат по-големи ушите, защото той имаше много големи уши. Нищо не виждам тук.

*Кадри от филма „Крака за милиони“ със Стефан Данаилов в ролята на Филип Димитров/министър-председател от СДС 1991-1992/ и Мариус Донкин в ролята на Александър Йорданов /председател на  36 НС от СДС/

*Илиана Беновска подарява здрава, негнила българска ябълка на Стефан Данаилов*

Илиана Беновска:По този повод, щом смяташ, че съм добричка…

Стефан Данаилов: А, ще хвърлиш и по мен ябълка?

Илиана Беновска: Няма да хвърля по теб. Аз не съм хвърлила ябълка .Подарих  здрава, негнила българска ябълка на генерал Радев, но той беше далеч. За това я хвърлих. Никой не оцени моята спортна форма, как хубаво подадох ябълката.

Стефан Данаилов:  Я, подай на някой от младежите.

Илиана Беновска: Рано им е. На теб ще я подам и наистина това не е шега. Това е символ. Знаеш, че френският посланик Кабан ни обвини, че сме нация на гнилите ябълки в политиката и в съдебната система. Ти можеш ли да поемеш ангажимент, че твоята ябълка няма да изгние, докато си патриарх на БСП.

Стефан Данаилов:  Аз имам два сандъка, не сандъка, а две щайги, големи, с ябълки. Нито една не е мръднала досега.

Илиана Беновска: Деца, гледайте тази ябълка и го карайте от време на време да ви я показва.

Стефан Данаилов: Аз мога да я оставя тук да си я пазят.

Илиана Беновска: Ще я изядат, няма да им я оставяш. Ще я изядат и ще я подменят с друга после. Майтапа настрана, кое трябва да Ви сплоти, Вас политиците, и около каква ос на смисъла за България трябва да се случи това?

Стефан Данаилов: Не ти разбрах въпроса.

Илиана Беновска: Е, добре. Много разделителни линии си поставяте. Кое Ви събира?

Стефан Данаилов: Аз съм противник на разделителните линии, защото утре не се знае какво може да се случи и когато сме много крайни и гаднички в отношенията, след това не знам с какви очи ще трябва да се погледнем ,за да правим нещо общо. Защото, ако ти прави впечатление, всички политици казват как трябва да има обединение на нацията, как трябва да сме единни, как това, как онова.

Илиана Беновска: Да, така е.

Стефан Данаилов:  Така е, но сега ще те плюя теб непрекъснато и сега ще кажа- слушай дай да отидем на кино заедно и дълго време да си държим ръцете и да си ядем пуканките. Няма как стане и това мисля, че е основната грешка на нашите политици, туй като аз не се считам за такъв. Мисля, че в един момент ще дойде време. Виждаш какви са реакциите на обществото. Колко все повече хората губят доверие в българските политици. Дали е елит, дали не е елит. Това е много опасно, защото може да стане другата част, която съвсем да разтури държавата. И аз мисля, че едно от нещата, които може би и ще ги укроти, е това. Сега, нека не бъде като опасност на трите милиона или двата милиона хора, които мислят по друг начин, но това мисля, че ги респектира. Няма да се забрави лесно.

*Илиана Беновска подарява книгата с интервю на Ахмед Доган от 1992г. на Стефан Данаилов*

Илиана Беновска: По този повод, понеже хем си рожденик, хем разсъждаваме за временните и постоянните неща- Ахмед Доган. Една книга, която сме правили с него 1992г., но я преиздадохме пак, защото е страшно актуална в момента.

Стефан Данаилов: Аз много харесвам Ахмед Доган и съм го казвал много пъти.

Илиана Беновска: Харесваш ли го?

Стефан Данаилов: Да.

Илиана Беновска: Защо?

Стефан Данаилов: Защото е много умен човек. Аз съм имал малко контакти с него. Когато бяхме в коалицията, първата, организираната коалиция, тогава той беше все още председател на партията си.

Илиана Беновска: Той и сега е, но само че почетен председател.

Стефан Данаилов: Което значи, че не ходи по тези събития.

Илиана Беновска: А защо да ходи,може да мисли?

Стефан Данаилов: Защото тогава идваше и Симеон Сакскобурготски- друга интересна личност, Доган и Сергей, и групите. Тогава имах възможност да си кажа по някоя дума с Доган. Много умен човек, много му са ясни нещата.

Илиана Беновска: Обаче сега го захапаха, че бил казал, искам да цитирам, че Русия е алтернатива, гарантираща сигурността и мира в света.

Стефан Данаилов: За съжаление вчера го имаше във вестника писанието.

Илиана Беновска: На много места го имаше това нещо.

Стефан Данаилов: Не мога да чета.

Илиана Беновска: Аз ти го казвам. Русия е алтернатива гарантираща сигурността и мира в света- вадя онова, което беше най-атакуваното.

Стефан Данаилов: И аз мисля, че е така. Не, значи като не познаваш, той казва,“ руската душа и руската земя“...

Илиана Беновска: Да, той говори и за Достоевски…

Стефан Данаилов: Аз имам претенции да познавам руската душа, защото съм работил години наред и то с творци, които са много по-разкрепостени били в тези години от всички останали и затова не може с лека ръка така да се отхвърля Русия и да се правят глупости, и да се говорят щуротии.

Илиана Беновска: Тоест, Доган гледа ли една крачка напред?

Стефан Данаилов: Абсолютно. Винаги е гледал напред , винаги е гледал напред и с удоволствие ще хвана тук един от тези сладури, да дойде да ми прочете книжката. Защото много ме интересува какво мисли по въпросите.

Илиана Беновска: Важно е това, което казваш и мисля, че в момента даже просто ще преобърнеш някои процеси. Така да бъде, да минем към едни други въпроси. Какво е за теб любовта?

Стефан Данаилов: Какво?

Илиана Беновска: …е за теб любовта? Забравил ли си я, защо викаш „какво“?

Стефан Данаилов:  Не съм я забравил, сега съм си купил 6 одеколона. Виж как хубаво мириша, усети ли ме?

Илиана Беновска: Да, хубаво мирише.

Стефан Данаилов: Това ми е новият одеколон, това е Пако Рабана.

Илиана Беновска: А аз хубаво ли мириша?

Стефан Данаилов: Хубаво миришеш, ама аз така съм се увонял, та на се усещаш. Любовта е велико нещо. Винаги мога да ти кажа, като ги гледам тези сладурчета, кога са влюбени и кога- не. Изражението е друго, очите са други, движението е друго, усмивката е друга.

Илиана Беновска: Ти влюбен ли си сега?

Стефан Данаилов: Не.

Илиана Беновска: Защо?

Стефан Данаилов: Защото в какво да съм влюбен? Нито мога да ходя, нито мога да гледам. Аз не мога да си избера гадже.

Илиана Беновска: Не е така, аз мисля, че тук има кандидатки.

Стефан Данаилов: Има тук, ама са със 72 години по-млади от мен.

Илиана Беновска: Чак пък толкова. Ти стана на 74.

Стефан Данаилов: 74г., да. Аз имам някакви морални устои, колкото и жълтите вестници да пишат, че не е така. Но се заглеждам.Арабийски ти казвам. Заглеждам се. Не, виж, велико нещо е. То ти дава стимул. Сега, били сме влюбени многократно.

Илиана Беновска: Имаше една песен, ти изпя няколко песни в България. Какво беше за любовта…я ми я запей.

Стефан Данаилов: Коя? „Колко е лесно да бъдеш влюбен на 20 години. И колко е лесно да бъдеш разлюбен,  на 20 години. Прегръщах ветрове. Целувах дъждове.“ И не знам колко магии се виеха около мен…много хубава песен.

Илиана Беновска: Но после имаше едно колко е кофти на 40 години да не си влюбен.

Стефан Данаилов: Да, ама не става на 50г., на 60г., на 70г.- не става. Това е много хубаво стихотворение на Любо Левчев. Става въпрос, че вчера по „БГ Радио“, понеже аз го слушам много, като ми се уморят очите и си пускам радиото, и вчера го пуснах и дремейки чух първо „Моето мъжко момиче“ с Маргарита Хранова.

Илиана Беновска: Я, запей малко.

Стефан Данаилов: Е, там не пея, тя пее- аз говоря.

Илиана Беновска: „Моето мъжко момиче…“

Стефан Данаилов:  „Моето мъжко момиче, никак не се шегува. Когато обича- обича. Когато ревнува- ревнува. Аз не умея да бъда толкова категоричен.“ Е, не ме карай…

Илиана Беновска: Хубаво, беше хубаво.

Стефан Данаилов: То беше хит, какво хубаво. И след това ме поздравиха: „Стефан Данаилов, с песента „На всеки километър“. Толкова хубава песен.

Илиана Беновска: „Нас червеното знаме роди…“. Помниш ли я, запей?

Стефан Данаилов: Стига.

Илиана Беновска: Хайде, де! Те не я знаят: „Нас червеното знаме роди. Нас не ще ни уплаши смъртта. “ - Знаете ли я? Пейте!

Стефан Данаилов: „ Ние сме на всеки километър…“ Те не я знаят.

Илиана Беновска: Не я ли знаете, на Мастъра песента?! Леле, сега ще им пишеш по една двойка.

Стефан Данаилов: Те са много аполитични.

Илиана Беновска: След пет дни да я научат. Аполитични, защо са аполитични? Ти си един от най-влиятелните политици в България.

Стефан Данаилов: Защото са млади. Не искам да им задръствам главите с тези работи.

Илиана Беновска: Стефане, Ламбо, както ти казват, но аз харесвам Стефане, много е красиво името, Защо да трябва да са аполитични? Това е техният живот, те трябва да знаят какво ги чака и да влияят върху това.

Стефан Данаилов: Аз по друг начин им разказвам какво ги чака, защото тя политиката както и да я въртиш, какво ги чака?! Те нали виждат, те живеят също в един град щурав. Идват, повечето деца са от провинция, някаква дълбока провинция и могат да видят едното и другото.

Илиана Беновска: Какво като са от провинцията, това не ги прави негодни.

Стефан Данаилов: Не, не за негодни, но лудостта на един такъв голям град я усещат много яко. Като им казах един ден: „Хайде пускам ви три дни за изборите.“- какво щастие беше, защото ще отидат вкъщи при мама и при тате. Ще си хапнат, ще си починат и така. Е, казах им, че е хубаво да гласуват все пак за Радев.

Илиана Беновска:  Финал. Обърни се към хората, погледни в камерата, нека и аз да вляза малко в кадър. Какво ще призовеш българите, каква е най-голямата им отговорност, която трябва да знаят, че не могат да я възложат на управляващите, а трябва да я понесат сами?

Стефан Данаилов: Виж какво, това е стара истина, че който каквото прави, за себе си го прави. Ние сме много интересни хора българите.

Илиана Беновска: Извинявай, че те прекъсвам, но майка ми казваше: „Кой каквото прави, на себе си го прави и на мама.“

Стефан Данаилов: И на мама може, но въпросът е,че ние все чакаме някой да ни помогне, да ни свърши работата и от това си патим. Това е било цял живот. Все някой да ни помогне. Ето сега, да не са американци, да не са руснаци, пък едни да са руснаци, пък Европа, пък не знам си какво. Общо взето винаги сме били зависими. Аз не обичам да бъда зависим и в живота си освен от моята съпруга Мария, не съм бил зависим от никой друг. Това, което пожелавам да не си задаваме и този въпрос „Защо?“. Защото този въпрос „Защо?“ ни води много проблеми. От това ставаме все по-подозрителни, а колкото един човек е по-подозрителен, толкова повече му пречи да мисли, да възприема света. Но тъй като съм от оптимистите, аз вярвам ,че все пак и с политици, и без политици ще се случат хубави неща за България. Не може да бъде всичко лошо. Тази сутрин отварям телевизора- жестока катастрофа в Хитрино, викам: „е, пак нещо се случва винаги около Коледа…“.

Илиана Беновска: Дай да те цункам по челото за финал и да кажа на твоите студенти да запомнят, че това е сигурно най-хубавата лекция, която са чували от теб.

Стефан Данаилов: Доволни ли сте?

Момиче: Винаги сме доволни!

Стефан Данаилов: Те са винаги доволни.

Илиана Беновска: Има защо, попаднали сте на Човека, с главно „Ч“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия