Стефан Командарев - Доктор Кино

“Да станеш на 50 години не е страшно. Страшно е да бъдеш на 70, когато тялото ти е на 40 години.” Тези мъдри думи ги каза шефът на актьорската гилдия – актьорът Христо Мутафчиев за своя приятел Стефан Командарев, който на 28 септември заформи половинвековен юбилей. Не знам, може би превъртането на годинометража винаги е повод за притеснения и равносметки от сорта “Дали успях да свърша това, което си мислех”. За Стефан това би трябвало да са излишни тревоги.

Българското кино щеше много да загуби, ако не беше се случила евроинтеграцията на Република България, след радостното събитие – падането на комунистическия режим в Източна Европа.

Житейският път на Командарев започва нормално като на всеки младеж. Учи прилежно и прави бели. Кандидатства във Френската езикова гимназия в София (А, да! Важно е да се отбележи, че е кореняк софиянец, но работи предимно с талантливи хора от България). Записва се дори в клуба “Млади приятели на Съветския съюз”, но не от любов към делото на Ленин, а защото това членство му гарантира отлични оценки по задължителния руски език и безкрайни екскурзии из България с препълнения с отличнички клуб. “Клуб млади приятели на Съветския съюз” е името на един от неговите проекти, комедия, която надяваме се да видим реализирана.

Сетне, както си е редът служи на родината! Дава клетва под бойните знамена в ракетни войски. Този славен род войска му дава уникалния шанс да “унищожава” Беломорието през седмица, но само на ужким – по време на учения.

И ето – идва най-щастливият миг за него и родата. Стефан Командарев е приет медицина в София. Докато си получи дипломата през 1993-а година светът се променя, а с него и България. Демокрацията завладява страната, а с нея и страната ни тръгва по пътя към Европейския съюз и НАТО. А от Европейския съюз започват да идват дарения, помощи и подкрепа за разни проекти. Командарев вече знае, че ще стане детски психиатър, а перспективите пред него са розови, като хапчетата, които дават на пациентите. Не щеш ли пристига дарение и в тази конкретна клиника – видеооборудване, камера, неща. Идеята е да се заснема процеса на лечение на пацианти, семинари, речи на шефовете може би. Кой достоен психиатър обаче ще си играе на кино? Та нали клиниката е пълна с няколко бройки Мерилин Монро, Роберт де Ниро, че дори и Франсис Форд Копола.

“Я там, дайте на младото момче да снима. Млад е, нека се учи!” - най-вероятно това е казал началникът. Малко след това науката психиатрия тъжно се свила зад ъгъла и започнала да страда нечуто, защото осиротяла. В този миг на света се родил Доктор Кино. И се започва. Вече зад гърба си има 3 пълнометражни игрални филма и още десетина документални. През ноември започва снимките на поредния си филм - “Съвместимост”. Надяваме се, че най-накрая ще успее да надскочи рекордите, които неговият “Светът е голям...” постигна преди години. Може би най-накрая българското кино и думата “Оскар” ще бъдат съвместими.

 

“Светът е голям...” е рекордьорът

Ако погледнем фактите безпристрастно, филмите на Стефан Командарев са най-разпространяваните български ленти в цялата история на киното ни. Само “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е показван в над 110 държави. Получил е 35 награди, половината от които – на публиката. Това е и първият български филм, влязъл в краткия списък от 12 заглавия претенденти за Оскар за чуждоезичен филм. Последната лента на Командарев - “Съдилището” спечели “Златна роза”, голямата награда на Индианополис и още дузина награди.

 

За него

Изведе ме на голямата сцена

Стефан Командарев ме изведе на голямата сцена на киното. Смея да твърдя, че за мен той е кинопътеводител. Изключително деликатен режисьор. Професионалист. Пази достойнството на целия екип - на актьорите и на всички останали, с които работи. Стефан е голям пич, много го харесвам. Срещна ме с един от най-големите актьори в Европа и света - Мики Манойлович, и съм твърде убеден, че със следващия филм, който снимаме заедно, ще преборим и конкуренцията в шортлистата за “Оскарите”. Благодаря му от сърце за всичко!

Христо Мутафчиев, актьор

Обича хората, с които работи

За Стефан Командарев мога да кажа, че е един търсещ човек. Винаги е неспокоен и упорит. Преследва с енергия целите, които си поставя, и обича хората, с които работи. И най-важното - прави хубави филми.

Нина Алтънпармакова, режисьор по монтажа

Не се отказва от целите си

Ако трябва да изключим факта, че сме роднини, той е един изключително вглъбен човек в проблема, който трябва да разреши. Човек, който никога не се отказва от целите си и докато не ги постигне, не спира.

Васил Василев-Зуека, актьор

Удоволствие е да се работи с него

Той е като един доктор в киното. Безкрайно добре подготвен и уверен в това, което прави. Изключително приятно се работи с него - не крещи, не създава напрежение, защото има доста режисьори, които са, меко казано, експанзивни. Поне аз не съм го виждала в някаква фаза на нерви. За мен винаги е било удоволствие да работя с него.

Параскева Джукелова, актриса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения