Стефан Константинов: Проблемът с агресията над медици не е в правораздаването

Проблемът с агресията над медици не е в здравеопазването, а в правораздаването. Това заяви бившият министър на здравеопазването Стефан Константинов по БТВ. „Като цяло българските пациенти уважават лекарите и са благодарни. Разбира се, има и случаи, като този в „Шейново”, но това са действия на изолирани индивиди”, добави той.

По думите му извършителите на нападения срещу медици не са представителна извадка на обществото и не бива лекарите да се поставят в позиция на обиждани и онеправдани. Въпреки това, Константинов заяви, че подкрепя протестите на колегите си, но е важно какво ще се случи след това.

„Само трима души са осъдени ефективно за нападение над медици. Имаме системен проблем и той касае не само здравеопазването. Обект на нападения стават учители, журналисти, обикновени хора – това е проблем на цялото общество и топката е по-скоро в съдебната система”, допълни още бившият министър.

„Инвитрото не е метод, с който ще преборим демографската криза. Инвитрото е метод, с който ще излекуваме едно семейство от много тежко нещо – да няма деца”, категоричен е Константинов. „Демографската криза е не защото хората в България са стерилни или не правят секс, а защото не са сигурни за бъдещето и не им харесва общата среда”, допълва той.

По думите му помощта за едно семейство, което има репродуктивни промени, е достатъчна, за да се оправдаят държавните средства.

Според Константинов, трябва да бъде специален регистър, който да следи за успеваемостта на всяка болница, която извършва тази процедура. „Трябва да има прозрачност, да има регистър, който да е публично достояние и лечебните заведения да се оценяват по еднакви критерии”, категоричен е той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование