Стефан Тафров: България отново предпочете да се сниши пред Русия

Българските граждани разбраха, че България предпочете да се сниши пред Русия за пореден път. Това заяви Стефан Тафров, бивш посланик в ООН и в няколко европейски държави, по БНР.

"България предпочита да не е солидарна със своите европейски партньори и съюзници в НАТО и затвърждава в международен план убеждението, че руското влияние в България е много силно и че България е податлива на руски натиск. Това успя да съобщи България. Въпросът с доказателствата по случая "Скрипал“ беше решен от Европейския съюз в неговото изявление, към което България се присъедини. Европейският съюз каза, че няма друго обяснение, освен че Русия стои зад атаката срещу Скрипал на територията на Великобритания. България се съгласи с това, а след това премиерът Борисов още в Брюксел започна да говори и за друга вероятност, тогава да не беше гласувал за това решение", каза Тафров.

Аз съм изненадан от поведението на правителството по въпроса дали да бъдат отзовани руски дипломати, след като стана ясно, че обществото е разгневено от арогантното поведение на руския патриарх в България, добави дипломатът.

"Въпреки това правителството не се съобрази с обществените настроения и аз не съм учуден, че голяма част от привържениците на ГЕРБ, включително и видни фигури в ГЕРБ, се чувстват явно неудобно и се разграничиха от това решение на правителството. Гонейки руски дипломати, никой не затваря вратата за диалог с Русия. Диалог винаги ще има. Въпросът е принципен".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия