Стефан Цанев с „Икар“ за цялостен принос към театъра

Иван Панталеев, Крис Шарков и Стайко Мурджев се борят за наградата за режисура

Михаил Мутафов получава приза за чест и достойнство

Стефан Цанев ще получи награда “Икар” на Съюза на артистите за цялостен принос към българския театър. Това обяви председателят Христо Мутафчиев по време на представянето на номинираните за наградите на съюза ИКАР 2019.

“Тази година управителният съвет взе решение да бъде връчена на Стефан Цанев, големият български драматург и автор на българска драматургия и български пиеси. Всички го познавате. Знаете каква личност е. Противоречива като Стефан Стамболов, за когото той написа и пиеса. Наградата за чест и достойнство ще бъде връчена на актьора Михаил Мутафов, който играе във варненския театър”, заяви Мутафчиев.

По традиция церемонията по награждаването е в Деня на театъра - 27 март и ще се проведе в Народния театър. Тази година отличията ще бъдат раздадени за 45-ви път.

Сред номинираните за водеща женска роля са Ана Пападопулу за Джина Екдал в “Дивата патица”, Здрава Каменова за ролята й в “Дом за овце и сънища” и Ива Тодорова за постановката “Приятно ми е, Ива!”. За наградата за водеща мъжка роля се състезават Боян Арсов за образа му на Сехизмундо в “Животът е сън”, Бойко Кръстанов за Джон в представлението “Петел” и Владимир Пенев за ролята му на Андре в “Бащата”. Режисьорите Иван Панталеев, Крис Шарков и Стайко Мурджев се борят да грабнат престижната награда в тяхната категория.

Номинирани за поддържаща мъжка роля са Герасим Георгиев-Геро за Санчо Панса в “За какво Ви е Дон Кихот”, Йордан Ръсин за Глигор в “Нова Библия” и Христо Петков за Хаджи Станьо в “Наблюдателите (Хипотеза за отвъдното)”.

При жените в тази категория номинирани са Анастасия Лютова за Шарла в “Килър Джо”, Весела Бабинова за “Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми” и Ирини Жамбонас за Елизе в “Аз обичам, ти обичаш, тя обича”.

Христо Мутафчиев коментира още, че за две години заплатите на актьорите скачат с 40%.

“Миналата година беше подписано споразумение с Българската асоциация на работодателите – БАРОК за увеличение на заплатите с не по-малко от 15%. Това увеличение беше постигнато и беше приложено. Тази година, с браншовото споразумение, което подписахме с работодателите, успяхме да увеличим възнагражденията с още 15%, освен 10-те процента, с които държавата повиши заплатите заради инфлацията и заради това, че те не бяха повишавани”, обясни председателят на САБ и подчерта, че така на практика възнагражденията на заетите в театрите скачат с общо 40%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура