Стефка Стоева: ЦИК е готова за местните избори

Стефка Стоева

Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова за местните избори. Това подчерта пред БНР Стефка Стоева, председател на ЦИК.

Тя поясни, че около 60% от членовете на общинските и на секционните избирателни комисии са работили и на предишни избори.

„Този път проведеното обучение беше изключително сериозно. Миналата седмица, само в рамките на пет дни, членове на ЦИК посетиха всички 28 областни центрове в страната и проведоха обучение на членовете на ОИК. На тези обучения имаше членове на МВР, на пожарната, на ГРАО, на информационно обслужване, на областни и на общински администрации“, допълни Стоева.

Председателят на ЦИК не скри очакването си, че в изборния ден ще има проблеми и ще има нарушения:

„Надявам се обаче те да са от такова естество, че да не водят до касиране на вота. Надяваме се да бъдат овладявани своевременно и професионално“.

Стефка Стоева съобщи, че досега в ЦИК са подадени 69 сигнала и са заведени 230 жалби:

„Преобладават тези, свързани с регистрацията на кандидати, с нарушения в предизборната кампания, с неизпълнението на споразумението между БНТ и политически партии, което за първи път виждаме на избори“.

След приключването на изборите ЦИК ще излезе с препоръки към законодателната власт:

„След като отчетем резултатите и изготвим нашите анализи, ще се обърнем към народните представители, ще поставим проблемите, тяхна е политическата воля какви решения ще предприемат“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България