Стивън Банън - Врагът на Сорос

Бившият главен стратег на Доналд Тръмп - Стив Банън, който бе изгонен с гръм и трясък от Белия дом миналия август, подема в ЕС крайнодясна кампания преди вота за Европарламент догодина. В нея той позиционира за свой основен противник милиардера Джордж Сорос, когото нарича “баща на цялото зло” заради либералните идеи в подкрепа на миграцията на финансиста от унгарски произход.

Стивън Банън (64 г.) е сочен за архитект на печелившата кандидат-президентска кампания на Доналд Тръмп, но всъщност той се присъединява към нея по-малко от 3 месеца преди изборите на 6 ноември 2016 г. След победата на магната за Банън е създаден новият пост “главен стратег” на президента на САЩ. Но и на него той се задържа малко повече от половин година заради сплетните си и задкулисни интриги в Белия дом срещу Недосегаемите - президентската щерка Иванка Тръмп и съпруга й Джаред Кушнер, също съветници на държавния глава.

Въпреки краткия си и не особено ползотворен досег до властта, стратегът Банън бе описван от някои американски медии като най-голямото зло в администрацията, което ще оплете в мрежите си Доналд Тръмп. До голяма степен за това спомогна и персонажът му в популярното шоу “На живо в събота вечер”, в което съветникът бе превъплъщение на Смъртта с лице на череп и черна роба с качула.

Стив Банън е роден на 27 ноември 1953 г. в Норфолк, Вирджиния, в семейство на ирландски католици, които са привърженици на Демократическата партия и на президента Джон Кенеди. Образованието му включва Политехническия институт в щата, след това и две магистратури - по национална сигурност и по бизнес администрация. Бил е военноморски офицер, инвестиционен банкер в небезивестната “Голдман Сакс”. През 1990 г. поема ръководството на “Банън&Ко” - бутикова инвестиционна банка, специализирана в медийната сфера.

Най-голяма популярност добива като съосновател на сайта “Брайтбарт нюз”, който е платформа на противници на гей браковете и на равнопоставеността на половете. Самият той се определя като консерватор, а “Брайтбарт” - като идеологическа смесица на либертарианци, ционисти, консервативната гей общност, икономически националисти и, разбира се, т.нар. алт-райт - Движение за алтернативно дясно, което отхвърля традиционната десница в САЩ и се обявява открито срещу имиграцията, мултикултурализма и политкоректността.

Бившият стратег отдавна се заиграва с крайнодесни и евроскептици на Стария континент - във Великобритания, Франция, Чехия, Унгария. “Брайтбарт” междувременно получава и лондонски офис, каквито освен в САЩ има и в Ерусалим.

След напускането на Белия дом Банън за кратко се връща в ръководството на медията, но я напуска през януари т.г. За да продължи да се възползва от засилващата се популистка вълна в ЕС. В края на миналия месец той обяви свой нов проект - “Движението”, което си поставя грандиозната цел да обедини крайната десница в ЕС преди изборите за Европарламент догодина и така да засили позициите на евроскептиците в институцията. Мечтата му е отдавнашна - още през 2014 г. той заявява, че предстои глобална реакция срещу централизираното правителство, независимо дали то е в Пекин, Вашингтон или в Брюксел. За тази цел той използва готова платформа - съратник в начинанието му е белгиецът Мишаел Модрикамен, лидер на малката Народна партия, който е регистрирал националистическата организация “Движението” на 9 януари 2017 г. И отдавна търсел връзка с Банън.

Стратегът на свой ред разчита на подкрепата на лидери и политици от Западна и Централна Европа, сред които е и новият италиански вицепремиер и лидер на крайнодясната “Лига” Матео Салвини. Той също има амбиции за паневропейско популистко движение.

Не на последно място Банън възлага надежди и на унгарския премиер Виктор Орбан, който от дълго време води яростна кампания срещу Джордж Сорос.

“Сорос е брилянтен. Зъл е, но е брилянтен”, казва Стив Банън, чиято основна задача е да пребори влиянието на “Отворено общество” на Сорос, което е вложило 32 млрд. долара в до голяма степен либерални каузи от създаването си през 1984 г. И активно подкрепя миграцията към Европа.

 

Ще има ли завой надясно в ЕС?

Експресно проучване на Ройтерс по повод анти-Сорос инициативата на Стив Банън за крайнодясно обединение в Европа показа ръст на евроскептичните депутати след изборите за ЕП през май догодина. Двата блока в Европейския парламент, с които Банън разчита да си сътрудничи, ще увеличат представителите си с 60%. Въпреки че с Брекзит британците на Найджъл Фарадж от групата Европа на свободата и директната демокрация ще я напуснат, тя ще се увеличи с 14 депутати. Европа на нациите и свободите също ще засили присъствието си с 18 души.

И всичко това на фона на спад при традиционната десница и левица, като по-тежък ще бъде ударът за консервативната Европейска народна партия, която в момента има 219 от общо 751 евродепутати.

 

За него

Изгуби ума си

Стив Банън вече няма нищо общо с мен или с моето президентство. Когато бе уволнен (през август м.г. - б.р.), той изгуби не само работата си, но и ума си.

Доналд Тръмп, президент на САЩ

 

Желая успех на проекта му в ЕС

Желая много успех на европейския проект на Банън. Ние, консерватори и християндемократи, заслужаваме гласът ни да бъде чут в Европа. И това се подкрепя от един човек, който дойде тук, след като бе специален съветник на американския президент Доналд Тръмп.

Виктор Орбан, премиер на Унгария

 

Планът му ще се провали

Плановете за създаване на единнно крайнодясно популистко движение на Банън няма да успеят. Интересите на извънсистемните партии в Европа са доста различни. Не виждам и особени възможности за сътрудничество. Ние не сме в Америка.

Александър Гауланд, съпредседател на крайнодясната “Алтернатива за Германия”

 

Паснахме си веднага

Всичко се случи много бързо. Срещнахме се през юли и веднага си паснахме. Споделяме една и съща визия, едни и същи идея. А инструментът за тях “Движението”, вече го имаше.

Мишаел Модрикамен, съратник на Банън

 

Няма място в Европа

Банън е американец и няма място в европейска политическа партия. Отхвърляме всякакво наднационално обединение и не участва в създаването на нищо заедно с Банън.

Жером Ривиер, член на френския Национален сбор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети