Стига безумия с армията

Велизар Шаламанов&КО предлагат нова визия и чужди войски у нас

Тези дни бившият служебен военен министър на Плевнелиев и още по-бивш зам.-военен министър на Иван Костов - Велизар Шаламанов, шашна всички с предложение за нова визия на армията, за нов преглед на силите, трансформация на войските и предложение България да приеме за постоянна дислокация войски на НАТО. Шаламанов или Шами, както нежно го наричат приятелите, изложи вижданията си пред парламентарната комисия по отбрана. Пред депутатите той обясни, че новият творчески продукт е дело на екип от 10-15 души, нарече ги експерти. Без да ги посочи поименно, което не е случайно. Ако идеите на Шаламанов & Ко бяха лансирани на форум от рода на безкрайните конференции, симпозиуми и кръгли маси, които обикновено оправдават едни пари, да махнеш пренебрежително с ръка. Но изречени пред депутати, задължително трябва да им се направи смислова дисекция. Оставям настрана факта, че с визията Шаламанова депутатите се запознаха на самото изнесено заседание във В.Търново. А не предварително, както е по правилник. Който не вярва - да прочете стенограмата от сбирката.

Та ето какво предлага поредната визия на Шами: да се извърши нов преглед и нова трансформация на въоръжените сили. За да не обременявам читателя с военна терминология какво означава това, ще го кажа простичко, за да е разбираемо: всичко да се обърне пак с краката нагоре. В изложението си Шами я нарича „голяма трансформационна промяна“. „Най-революционна“ идея в тезата на Ш&КО е България да вземе решение да приеме за постоянна дислокация на наша територия войски на пакта – една многонационална авиобаза, една многонационална механизирана бригада, една многонационална бригада „Специални сили“, една многонационална военноморска база, няколко многонационални пункта за управление и наблюдение, примерно за ранно предупреждение за активности в Черно море, за въздушното пространство и противоракетната отбрана и т. н., драги читатели. Нищо че Алиансът не ги иска, важно е да го подсетим. Важно е да тичаме пред вятъра, за да ни забележат.

Този ищах на незнайните експерти е малко по-сложен. Такъв казус може да се реши от Военния комитет на НАТО. Тъй като става дума за следните съображения - дали има необходимост от военна гледна точка: тактическа, оперативна и стратегическа на наша територия да се дислоцират многонационални формирования. Изникват и други въпроси: кой и как ще осигурява логистиката на чуждите войски, на чии плещи ще падне финансовата им издръжка, имаме ли необходимата инфраструктура, за да приемем чуждите войници и техника, които вероятно ще са няколко хиляди? Питанките са десетки. А преди да го реши висшето военно командване на пакта, трябва да има политическо съгласие и одобрение това да се случи. Защото НАТО най-вече е политико-военен съюз, а не обратното, както си мислят някои. Представете си, че в тези многонационални формирования, които иска да приемем Шаламанов, има турски батальон, да речем. Нали се сещате каква ще е политическата реакция у нас. Тогава гарантирано Обединените патриоти ще скочат от управляващата коалиция. Нататък е ясно. Да не забравяме и, че Шаламанов не е самотник в предложението да приемем чужди войски. Преди него пък Соломон Паси искаше да имаме бази на пакта с ядрено оръжие.

Но новата трансформация сега се предлага с гарнитура - да извършим първо нея, а чак след това да пристъпим към превъоръжаване, за да може оръжията и техниката ни да са съвместими с тези на чуждите войски, които ще са у нас. Тоест- трай коньо за зелена трева. Но най - интересното е, че тази визия се разглежда в дискусиите на втора точка на заседанието на комисията за перспективите за развитието на отбраната и армията, като стълб на държавността. Нали разбрахте присъствието на чужди войски у нас да се възприема като стълб на държавността ни. И още - че превъоръжаването ще възроди българската нация. За пръв чувам, че средства, предназначени да убиват, могат да възродят даден народ. Явно не съм учил на правилното място.

„Промяната е най-постоянното нещо в нашия живот“ - цитат на Шаламанов от стенограмата. За кой пореден път армията да се промея и трансформира, г-н Шаламанов? Тя се умори от подобни постоянни простотии и безумия. Системата на отбраната е единствената структура у нас, която след 10 ноември се реформира и трансформира според новите изисквания. Единствената - няма друга. И ножът вече е опрял до кокала. Няма накъде повече да се трансформира. Защото останахме без армия. При 5600 незаети места, при 15% обявен дамски състав, за който най-секретните данни са колко от тях са в майчинство, при стара руска техника и въоръжение, за които вече няма резервни части, затова стои в хангарите, при хронично недофинансиране на отбраната. Да-а-а, това е днешното лице на армията ни. То е сбор от всичките минуси, наслагвани през годините. Следствие е и на онзи син вятър, който помете отбраната в зората на демокрацията. Синият вятър на промяната, който и днес няма спиране. Когато беше майор, Шаламанов носеше отговорност за личната си фуражка. Но в един прекрасен ден, когато се уволни от армията и след броени дни осъмна като зам.военен министър във втората зора на синьото управление, вече носи и политическа отговорност за днешния хал на великия български войник.

 

Бяло като за умряло

Идеолог и организатор на списването на първата „Бяла книга за отбраната“ бе именно Велизар Шаламанов в битността му на зам.-военен министър на Иван Костов. В книгата се предлагаше тотална реформа на войските, чийто акцент бяха съкращения на личен състав и техника. Тогава един вестник написа по този повод коментар под заглавие „Бяло като за умряло“. Аню Ангелов, като военен министър в първия кабинет на ГЕРБ, продължи традицията и написа втора Бяла книга. И в нея се предлагаше съкращаване на личен състав- близо 3000 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари