Стоичков взе копие на Световната купа

ИСТАНБУЛ – Христо Стоичков добави копие на най-известната купа в света в своята пребогата колекция от отличия. Кавалерът на „Златната топка“ бе награден за особени заслуги към световния футбол на стилна церемония в хотел „Хилтън“ в Истанбул. Там за 16-и път бяха раздадени най-големите призова в турския спорт.

Стоичков получи купа, която поразително прилича на тази, която се връчва на световния шампион по футбол. Две години организаторите в Турция се обясняваха във ФИФА, че трофеят е различен. Факт – има разлики, но те са съвсем малки.

„Ще получи важно място в колекцията ми – призна Стоичков. – Преди 24 години бяхме толкова близо до истинската купа на световния шампион. Но… ни спряха. Да не се връщаме назад. Много съм горд от уважението, което показаха турците към мен. Футболът в страната се развива с изключителна скорост и тепърва успехите ще идват.“

На сцената Стоичков си намери и преводач от испански. Бившият турски национал Нихат, минал през „Реал Сосиедад“, обясняваше на залата с над 300 гости какъв е бил Камата в „Барселона“. Аплодисментите следваха всяка минута. Стоичков спечели аудиторията с ласкави думи към Турция. А на следващия ден бе по страниците на всички вестници. За едно денонощие в Истанбул най-големият български футболист даде 10 интервюта – за всички големи телевизии, сайтове и вестници в страната. „Отдавна не е идвала звезда, която да е толкова приятелски настроена към нас“, признаха организаторите.

Босовете на галата получиха албума „Стоичков – това съм аз“ и „88 съвета за успех от №8“, като веднага се поинтересуваха дали могат да бъдат преведени и на турски. „Имаме нужда от примери като Христо за нашите юноши“, добавиха те. През цялото време за организацията около Стоичков се грижеше мениджърът Николай Жейнов.

Другите двама големи герои на вечерта бяха легендите в треньорския занаят Джон Тошак и Кристоф Даум. Уелският ветеран помоли за „извинено“ отсъствие от последния половин час от церемонията. Трябваше да гледа двата си бивши отбора „Суонси“ и „Ливърпул“. А на следващата сутрин на дълго и широка разказваше колко невероятно уелските „лебеди“ са спрели летежа на „червените“ на Юрген Клоп. Именно в „Суонси“ Тошак завърши своята футболна кариера и стартира треньорската си.

Даум пък взриви залата с няколко истории от времената, когато водеше „Бешикташ“ и „Фенербахче“. Дори се наложи главният организатор да отиде на сцената и да помоли водещата да съкрати речта му. „Аз искам още много да ви разкажа - рече германецът. - Няма да остане време за другите наградени“, опита се да излезе от положения дамата. И залата пак избухна в аплодисменти. А Стоичков обеща на домакините „До нови срещи“ с приятна изненада от него в Истанбул през септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят