Стоичков за новата си книга: Не съм скрил нищо! Много футболисти пропаднаха заради алкохол и дрога

Страст, разум и сърце във всичко, което правиш - това са само част от съветите,които дава Христо Стоичков в новата си книга "Как да печелим във футбола - 88 съвета от номер осем". Стоичков призна, че не обича да дава съвети на децата си, но помни заръките на първите си треньори.

"Идеята ми се прокрадна преди 5-6 години. Споделих я с Йохан Кройф, с Димитър Пенев, с приятели, с които съм работил, за да можем да дадем един път на тези млади футболисти, за прочетат това, което аз съм правил. Не съм скрил нищо! Говоря за алкохол, говоря за дрога. Тези работи не са за тях! Много футболисти са пропаднали в тази посока. Аз избрах спорта, а не другото. С книгата ще ги научим на много неща. В нея има дисциплина, отговорност, приятелство, не само на терена, а и извън терена, в училище, вкъщи, с приятели", каза Камата пред БТВ.

"Много е лесно да кажеш, че съм вкарал този фаул или този гол, но как, защо? Има неща, които са много важни! Как да уважаваш колектива, семейството, децата. Преди време казах "Който играе, печели!", сега е "Който я прочете, печели!", допълни той.

Стоичков призна, че не е давал много съвети на своите дъщери Михаела и Христина, тъй като не е имал и свободно време, когато те са били малки. За тяхното възпитание се е грижила предимно съпругата му Мариана.

"Повече съвети е давала жена ми, защото в тези времена много пътувах. Жена ми е човекът, който най-много се грижи за нашето семейство. Почти само тя изгледа моите деца. Тя е човекът, който най-много ми е помогнал в живота. Две прекрасни деца имам. Вече съм и дядо. Надявам се, че тя ще хване същия път като мен и ще стане спортист", разказва той.

Новата книга на Стоичков не е насочена само към децата. Мъдрост от нея могат да извлекат и възрастните.

"Има неща, които и за мен самия са интересни. Вчера прочетох цялата книга и се учудих на някои неща, които съм казал. Как е възможно? Еми с труд! Без труд, нищо не се постига. Страстта трябва да е вътре в теб. Не може да чакаш някой друг да те подтикне. Ако го нямаш вътре в себе си, не желаеш, а само чакаш, няма да стане", съветва Стоичков и допълва:

"Винаги съм бил директен, никога не съм бил страхлив човек. В най-трудния момент съм превъзхождал трудностите. В живота ми е било трудно и винаги съм гледал да се справям сам".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ