Стоичков се върна в казармата (СНИМКИ)

Христо Стоичков отново е в казармата! 34 години, след като служи в 38-и стрелкови полк в Стара Загора най-известният българин по света се просълзи, когато влезе в поделението.

„И е много различно, и е много подобно - каза Стоичков, след като козирува пред подполковник Николов, който управлява 38-и механизиран батальон, както днес се нарича някогашното поделение 26 110. – Идваше ми да седна и да изям един комат хляб така, както го правих преди толкова много години. Спомени… Бях само шест месеца тук, но нито един ден не съм забравил и няма да забравя.“

Стоичков бе изненадан приятно още сутринта в общината, където преди пресконференцията го посрещна майор от резерва Атанас Ангелов. Той е бил взводен командир през 1986-а, когато днешната суперзвезда влезе в казармата. Когато Виктор Драголов, от екипа на кмета Живко Тодоров, каза, че ще има изненада, Стоичков първо не реагира. Но чу ли името Атанас Ангелов, на момента се изпъна рязко и направи военен поздрав. Веднага чу команда „Свободно“ и последва прегръдка. „Взимай „Златната топка“, искам да ме снимат с теб“, помоли Стоичков своя бивш командир.

По време на тура из казармата Камата не спираше да си припомня истории. Не криеше, че е влизал в ареста, че е гостувал на майор Ангелов, който по това време му е бил като строг баща. Днешният ръководител подполковник Николов се радваше искрено на визитата. Командирът подари на Стоичков фланелка с герба на поделението. Камата веднага свали своята и върна жеста.

Най-голямата цел на легендата бе да види мястото, където е спал. Днес то не е част от казармата, а съвсем овехтяла постройка, около която се водят спорове за обезщетение на собственици. Въпреки че бе опасно да се влезе, Стоичков нямаше да чуе „Стоп“ дори от бригаден генерал. Нахлу сред руините и каза: „Ето тук ми мина половин година от живота!“

В края на турнето Стоичков имаше една последна молба – да се снима до стар руски камион – т.н. джуган, какъвто е карал като войник. „Да не си помислите, че е джолан, това е камион“, веднага обясни на по-младите си спътници Камата. На прощаване Стоичков се закани, че при прибирането си за Маями ще носи фланелката на 38-и механизиран батальон в Стара Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ