Стойчев покори и Антарктида

Петър Стойчев изпревари с повече от минута конкурентите си на Антарктида (11,08:39). След него финишира най-бързата жена в ледените води Виктория Мори (Аржентина) – 12:09,31.

Петър Стойчев покори и Антарктида още в първото плувно състезание на Седмия континент. Дестинацията, както и самата надпревара, бяха нетрадиционни – 1000 м свободен стил, които световният рекордьор в плувния маратон измина за 11:08,38 минути. „А като видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам на бътерфла26-99-1й за радост на хората на кораба.“ Свидетели на българския триумф станаха стотина души екипаж, придружаващи състезателите.

На старт застанаха 15 плувци от 9 държави, които трябваше да се преборят и с тежките атмосферни условия. Температурата на водата бе минус 8 градуса, а на въздуха минус 2. А когато ентусиастите бяха спуснати на лодките заваля и сняг.

„Изобщо не мислех за друго, освен да победя – продължи Стойчев. - Не исках да рискувам нещата да се решават в последния момент, затова вдигнах темпото още в самото начало. Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37,3 градуса, катp7о стъпих на лодката термометърът отчете 30,8. Пулсът преди старта бе 92 удара в минута, а после в еуфорията забравих да го измеря. Но бързо се възстанових. Това е една от най-големите ми победи в цялата кариера. Само на Антарктида не бях плувал. Много съм щастлив!“

Сега за българина предстои тежко тридневно връщане до сушата, тъй като в района на протока Дрейк има силно вълнение и времето е лошо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт