Стойчо Младенов - Екзекутора

ÖÑÊÀ - ËÈÒÅÊÑ 2 - 0 ÑÒÎÉ×Î ÌËÀÄÅÍÎÂ

Днес е Денят на космонавта. Преди 56 години Юрий Гагарин с кораба „Восток“ първи излетя в Космоса. За българския футбол днес е Деня на екзекутора. Съдба - един от най-емблематичните играчи в историята на ЦСКА и България ще празнува своя 60-и юбилей точно до... космодрума в Байконур. Ще го празнува по начина, който най-много обича - когато води мач на своя отбор. Естествено, иде реч за Стойчо Младенов.

През миналия век Младенов стана най-известен като екзекутора на "Ливърпул". За 17 март 1982 година ще се говори винаги. Двата гола на Стойчо във вратата на Брус Гробелаар, с които бе отстранен европейският шампион, отдавна са епос. Най-силният тим на континента в тези години бе поставен на колене пред близо 70 000 зрители на „Васил Левски“. А още под душа в съблекалнята Младенов става капитан от армията.

Повишен е в чин лично от армейски генерал Добри Джуров, който нахлува сияещ при отбора.

Двубоят с "Ливърпул" далеч не е единственият славен за Младенов. Пак на "Васил Левски", но 3 години по-късно, той вкарва решителен гол за България срещу ГДР, който ни праща на Мондиал '86. Аржентинският "Ривър Плейт", един от най-славните отбори в Южна Америка, иска да привлече Стойчо, но режимът тогава не позволява. Затова пък го прави завинаги легенда на ЦСКА.

От "Левски" също са искали да привлекат Младенов, докато нападателят още бе голмайстор на "Берое". Но сърцето му винаги е туптяло в червено. Така на мач в Перник прави своя избор - вместо колата на МВР и пътя към "Герена" излиза през прозореца на тоалетната към джипката на военните и "Българска армия".

Във футболната си кариера Стойчо няма падения. След като най-накрая го пускат в Португалия, печели купата на страната с "Беленензеш". Става и един от най-добрите чужденци в първенството. Но никога повече не се завръща в ЦСКА на терена.

Още преди да навърши 30 години, Младенов решава - не е за бизнес, ще остане завинаги във футбола. Така започва да се учи на треньорски занаят. Бил е на стажове при Ариго Саки, Свен Горан Ериксон, Феликс Магат... Затова и никой не трябва да се учудва, че днес Младенов е един от най-добрите наши треньори. Доказва го и днес в далечен Казахстан. С никому неизвестния доскоро новак в елита "Кайсар" е един от двата непобедени отбора. И резонно в момента обира повече овации от "българските ветерани" в местния футбол - Станимир Стоилов и Димитър Димитров.

Това е днес. Но историята помни още славни моменти като спечелената купа на Персийския залив със саудитския "Ал Ахли" и избора му за треньор №1 на сезона в Египет, когато водеше ЕНППИ.

Разбира се, най-важните години на Стойчо са в любимия му ЦСКА. След като участва като асистент на Георги Василев при последния шампионски дубъл на "червените" през 1997-а, Младенов се превърна в Мистър ЦСКА на новия век. Заедно с Аспарух Никодимов и Димитър Пенев е най-успелият армейски наставник на модерното време. Разликата е, че вече беловласите ветерани жънеха успехи, когато ЦСКА бе символът на българския спорт. А за Младенов остана да се бори в джунглата на демократичния ни футбол, поставен в мъртва хватка от политико-икономически зависимости.

Дълги години Стойчо отказваше да приеме, че ЦСКА ще фалира. Бореше се с вечното безпаричие в ерите на "Титан" и на Александър Томов. Изживя шамара да стане шампион без загубен мач и заради скромните за футболните стандарти 800 000 лева да не получи шанса да атакува Шампионската лига, защото клубът е оставен без лиценз. И въпреки възможността непрекъснато да е в чужбина, eкзекуторът се връщаше и връщаше за нови битки на "Армията".

Най-голямата болка у Младенов е предателството и омразата от свои. Един от най-близките му хора в живота - Радослав Здравков, негов помощник през 2003-а, започна да сипе обвинения за комисиони при трансфери. Нито едно от тези твърдения не бе доказано. Стотици пъти Стойчо призоваваше ръководители в ЦСКА да извадят документ за негова измама. Нито един не го направи! Най-вероятно защото няма какво да се покаже.

Дори в далечен Казахстан телефонът на Младенов не спира да се задръства от есемеси на фенове, които го искат обратно в ЦСКА. Рано или късно това вероятно ще се случи. Защото от екзекутора на "Ливърпул" Стойчо Младенов се превърна в борец №1 за каузата ЦСКА. А тя и в момента има силна нужда от защита.

7 пъти поред би "Левски"

Феновете на "Левски" прекръстиха Стойчо на Тройчо. А Младенов лично им делегира правата да го наричат точно по този начин. Той стана единственият треньор в историята на ЦСКА със 7 поредни шампионатни победи над "Левски". Четири пъти "червените" са печелили вечното дерби при него с по 3 гола - три пъти по 3:0 и веднъж 3:1. Да, в случая Тройчо наистина е подходящ прякор.

Младенов държи два рекорда в българския футбол. Единствен спечели всички шампионатни мачове в един полусезон - през есента на 2002 г. с ЦСКА. Също единствен изведе "червените" до титлата, без да загуби нито един от двубоите в първенството.

Сухата статистика показва, че от футболисти, тренирани от Младенов, ЦСКА е спечелил в историята около 14 милиона евро. Затова и само на съвестта на собствениците ще лежи финансовият колапс.

ЗА НЕГО

Изключително коректен и верен

В нито един ден от съвместната ни работа в ЦСКА не съм имал съмнения в коректността на Стойчо Младенов. Верен и работлив човек. След общото ни време Стойчо израсна изключително много в професията. Компетентен е и резултатите му го доказват. Държи на позициите си, не се поддава на натиск, не залита. Изпитвам крайно добри чувства към Младенов и му пожелавам още много успехи за юбилея.

Георги Василев,

бивш треньор на ЦСКА

Учител във футбола и живота

Стойчо Младенов е човекът, когото с гордост наричам мой учител във футбола и в живота. Най-хубавите ми години на терена минаха под негово ръководство. Има безкрайно твърда ръка в съблекалнята и абсолютна коректност към всички. Само ние, които бяхме в ЦСКА в последните години, знаем през какво мина Младенов. Старая се да се науча максимално от него и в треньорския занаят.

Тодор Янчев, бивш футболист и

сега асистент на Младенов

Младенов заслужава много повече уважение

Стойчо Младенов и всички български треньори заслужават много повече уважение. Той работеше в ненормална обстановка в ЦСКА и въпреки това се справяше. Стойчо е едно от най-доказаните имена в българския футбол.

Станимир Стоилов, треньор на "Астана", след като Младенов напусна ЦСКА през 2013 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ