Стокообменът ни с Иран скочил с 400% след посещението на премиера Борисов в Техеран

Новината съобщи посланикът на държавата от Близкия изток пред областния управител на Пловдив

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров се срещна днес с временно управляващия посолството на Ислямска република Иран у нас Хасан Дотаги в присъствието на съветника по културните въпроси към посолството  Мохаммад Али Киани и главния секретар на областната администрация Борислав Димов. Поводът за посещението е отбелязването на 120 годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Иран и 70-годишнината от културния обмен между двете страни, каза в началото на срещата г-н Дотаги.

unnamed-9Здравко Димитров запозна гостите си с историята на Пловдив, като изтъкна, че градът е на около 8000 години и го сравни с Троя и Микена, които обаче са вече „мъртви градове“. „В Пловдив от години съжителстват различни етноси и ние се гордеем с разбирателството и толерантността между тях“, допълни губернаторът и изтъкна, че Пловдивска област е една от най-развитите в страната ни. Той изтъкна пред гостите  предимствата на региона, свързани с винопроизводството, СПА и ски туризма, земеделието и добива на розово масло, както и с многото университети.  Той подчерта, че Пловдивска област е люлка на просветата и културата от векове -  място, където са родени много писатели, художници, музиканти и артисти.

Временно управляващият посолството на Иран уточни, че посещението му в Пловдив и срещата му с областния управител е по две основни причини. Първата е свързана с непрекъснатото и рязко увеличаване на стокообмена между двете страни, което се е почувствало особено силно след посещението на премиера Бойко Борисов в Техеран. „След неговата визита стокообменът достигна 400% ръст“, подчерта г-н Дотаги. Втората причина е свързана с организираната среща на български фирми от цялата страна,  на която в Техеран наши производители ще се срещнат с иранските си колеги. Г-н Дотаги обеща в най-скоро време да изпрати официално писмо, в което да конкретизира в кои отрасли биха могли най-добре да си сътрудничат пловдивските и иранските бизнесмени и производители, за да се подготви специална бизнес делегация. В края на разговора г-н Дотаги подчерта, че е впечатлен от гостуването си и в най-скоро време ще предложи област в Иран, която да е сходна на пловдивската и да съдейства за тяхното побратимяване като организира среща между двамата областни управители и представители на бизнеса от двете страни.

Преди да си тръгнат, гостите подариха на Здравко Димитров книги от Иранското културно представителство. Между тях имаше българско-персийски речник, книга с поговорки и пословици, сходни на българските,  книга с персийски думи, които се ползват и в българския език, както и луксозно издание на „История на древна Персия“. „Тази история излезе от печат вчера и Вие сте един от първите, които я получавате“, каза Хасан Дотаги и изрази увереност, че  предстоят още много срещи, които ще  прераснат в ползотворно сътрудничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България