Столетен войник получи почетен знак на Министерството на отбраната

Стогодишен юбилей отпразнува с роднини и гости Никола Трифонов от монтанското село Доктор Йосифово.

Сред цветя и подаръци за празника си белокосият ветеран, който е участник във Втората световна война, получи и почетен знак на Министерството на отбраната.

Столетникът, известен в селото и района с прякора Коло Майора, е бивш бъчвар, дърводелец и ковач и е работил десетилетия наред по строежи на къщи и училища. През 1944 г. майсторът бил изпратен на фронта като кандидат подофицер в Четвърти плевенски артилерийски полк. „Минал съм през Македония, бихме се при Драва и стигнах чак до Австрийските Алпи!”, спомня си ветеранът. След войната дърводелецът продължил да работи, оженил се и отгледал син и дъщеря, които го дарили с двама внуци и двама правнуци. С половинката си баба Цона, която е на 96 години, Коло Майора днес живее под грижите на сина си Георги. Не пие никакви лекарства, от време на време се черпи с чаша вино, но си хапва често, защото човек трябва да има сила за труд. ”Не съм работил само когато съм спал!”, казва столетникът. Той е известен в селото и с мъдростта си и често е търсен за разговори и съвети. Част от житейските си препоръки дядо Коло изказва в стихотворна форма. „Учени и прости на земята са гости. Каквото произведеш, не можеш да изядеш. Тръгваш си от тоя свят само със спомени богат!”, реди столетникът.

Заедно с почетния знак на МО за принос в отбраната на България, на юбилея си дядо Коло получи поздрав и грамота от министър Красимир Каракачанов, а председателят на Съюза на ветераните от войните в Монтана Димитър Тихолов му връчи плакет, книга и торта. ”Каквото си мислите – да успеете! Бавно да стареете и икономически да оцелеете!”, пожела на гости и приятели ветеранът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България