Столична община: Живущите в блок 16 в "Сердика" са в безопасност

блок

Няма опасност за обитателите на 16-етажния жилищен блок в София, който беше евакуиран снощи след сигнал за пукнатина в носеща стена, заяви директорът на дирекция "Контрол по строителството" архитект Влади Калинов пред БНТ.

Огледът е показал, че няма промени в конструкцията на сградата, но са установени малки пукнатини. Тепърва експертиза ще установява на какво се дължат те. До проверката се стигна след като в неделя вечерта силен трясък събудил младо семейство. Хората установили, че след случилото се плочките им са се счупили, а дограмата на единия прозорец се е напукала. Към момента все още не е ясно какво точно се е случило и каква е причината за тези щети. Проверката продължава.

"Спешната евакуация е направена от колегите от "Гражданска защита" и пожарната. При този сигнал и при факта, че са се надигнали плочки, в интерес на сигурността на хората те са ги извели до момента, в който ние направихме оглед на място, около 30-40 минути след като са били изведени. Установихме причината за надигането на плочките и няма пряка опасност за живеещите в блока, след което те се прибраха по домовете си. Причината за надигането на тези плочки е, че те са поставени така без фуги и при всякакви напрежения тези плочки се отлепват и надигат. Това не е първият случай, при който се случва подобно нещо. Но това не носи някакво следствие по отношение на сигурността в сградата. Има малки пукнатини по цялата сграда, които са от течение на времето и те ще бъдат обследвани днес", обеща специалистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България