Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Столична община официално обяви конкурс за организации по оползотворяване на отпадъците от опаковки, които да обслужват 22 от районите за срок от 5 години, съобщиха от пресцентъра на общината. В критериите за подбор на кандидатите са заложени увеличения в броя и обхвата на съществуващите съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

Освен задължителното изискване кандидатите да са: Организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки, притежаващи разрешение по чл. 81 от Закона за управление на отпадъците, Столична община залага допълнително критерии: кандидатите трябва да имат площадки и съоръжения за предварително третиране, в т.ч. сепариране на разделно събраните отпадъци. Участниците следва да представят подробен План за организиране на системите за разделно събиране на отпадъци, който ще бъде подложен на оценка и ще включва местонахождение, брой и вид на съдовете в предлаганата от тях система. За подписване на договори със Столична община ще бъдат избрани кандидати, които отговарят на предварително обявените минимални условия и получат най-висока обща оценка по критериите и показателите за оценка.

„Разширяването на съществуващата система за разделно събиране на отпадъци от опаковки от домакинствата е резултат както на добре функциониращата общинска система за разделно събиране на отпадъци, така и на по-високите цели за подготовка за повторна употреба и рециклиране на битови отпадъци, заложени в пакета мерки „Кръгова икономика“ на ЕС. Според националното законодателство в срок до 1 януари 2018 г. общините трябва да постигнат най-малко 40% от общото тегло на отпадъците за подготовка за повторна употреба и рециклиране. През 2016 г. Столична община достига степен на рециклиране от 51%.“ Коментира новите изисквания зам.-кметът на СО по екология Йоана Христова.

Срокът за подаване на документи е до 17.00 часа на 30.11.2018 г., като повече информация можете да намерите на сайта на СО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България