Столична община си връща 4 имота в Борисовата градина

Заведението „Маймунарника” в Борисовата градина в столицата.

Сред тях са терените под "Маймунарника" и автокъща "Капитолия"

Столичният общински съвет реши общината да си върне имоти в Борисовата градина. Предложението направи кметът Йорданка Фандъкова.

"С днешния си доклад предлагам Столичната община да си върне от дружеството "Софийски имоти" четири терена, за да можем по-успешно да ги защитим като част от Борисовата градина", обясни тя след приемането на доклада й за отнемане на управлението на имоти - общинска собственост, намиращи се парка, от "Софийски имоти", предаде БТА.

На 28 юли 1997 г. СОС е предоставил за стопанисване и управление на "Софийски имоти" ЕАД четири недвижими имота, намиращи се на територията на Борисовата градина. Това са - Кръгло кафене "Кривите огледала", Детски кът - "Водно каналче", Велописта и "Трите дансинга".

В доклада кметът посочва, че категоричното й мнение е, че целесъобразно и законосъобразно е цялата територия на парка да бъде управлявана от Столична община като се поддържа от общинското предприятие "Паркове и градски градини".

На терените на сегашния ресторант "Веселото село" ще има зелено пространство, обясни кметът на София. "На терена на бара "Маймунарника" планът предлага и смятам, че това е добре, да има възможност за различни атракции за хората, като там нищо не трябва да се строи", посочи кметът.

По думите й на терена на автокъща "Капитолия" има предвиден подземен паркинг и трябва да защитим такава възможност, за да не влизат колите в парка, а да останат в периферията. Що се отнася до сградите, които съществуват там според кмета те могат да имат различни функции, но нищо допълнително не трябва да се строи.

Столичният кмет припомни, че в момента тече обсъждането на предложението на архитектурното студио на арх. Ковечев, което беше избрано с конкурс да изработи ПУП на Борисовата градина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България