Столичният дом за деца „Света София” затвори врати

Столичната институция за медико-социални грижи "Света София" затвори врати, съобщи БТВ. Повечето от последните 21 момичета и момчета, които са живели в нея, са настанени в приемни семейства.

Две от момченцата, на около годинка, които са започнали живота си в институция от няколко месеца са в семейството на Магдалена и Огнян Цветкови. Промяната в децата е огромна, разказва Маги.

„Начинът, по който се хранят, нали не е настървено все едно храната свършва и следващия път няма да ядеш. Започнаха да се движат, да ходят, иначе преди само се лежеше, което основно в дома за съжаление явно са правили”, коментира Магдалена Цветкова пред БТВ.

Маги и Оги са приемни родители от 3 години. “Бях доброволец към Движението на българските майки и посещавах домовете в Калотина и в Доганово. Тогава разбрах това, че не мога да помогна на всеки, на всички, но мога да направя нещо за него, за нея, за конкретни деца и говорихме с Маги и стигнахме до извода, че това е нашият начин да го направим”, посочи Огнян Цветков.

Това е само едно от семействата подготвени и подкрепяни от фондация "За нашите деца", която е и основната причина дом "Света София" да остане празен. Средствата за закриването на институцията са изцяло от дарения.

„Бих помолила финансовото министерство да задели всички нужни средства, така че останалите малко над 600 деца от домовете в България да получат шанс да живеят достоен живот”, коментира Ваня Шалапатова, което е изп. директор Фондация "За нашите деца".

В България все още има 16 институции за деца до 3 годишна възраст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България