Столичният общински съвет прие наредбата за шума

Предстои Столичният общински съвет да обсъди отчета за касовото изпълнение на бюджета на София за 2017 г.

На днешната си сесия, Столичният общински съвет прие новата наредба за реда и сигурността в София. „Наредбата разглежда шума в три направления. Първото е домашни дейности и съседи, второто са публични пространства, а третото шум от строително монтажни дейности по строежи”, каза вносителят на доклада и Иван Илиев.

Той обясни, че физическите или юридическите лица, които вдигат шум от 22 до 8 ч. и от 14 до 16 ч. в делнични дни, и от 14 – 16 ч. и от 21 – 9 ч. през уикенда, ще бъдат глобявани. „Санкцията за лицата, които вдигат шум в непозволеното време е между 100-300 лв., а при повторно нарушение от 300-500, за юридическите лица първоначалната глоба е в размер от 300-500, а при повторно провинение от 500-1000 лв.”, поясни Илиев.

Според новата наредба уличните музиканти ще могат да свирят само на строго определени от районните кметове места, и след разрешение от тях.

Наредбата забранява и просията по светофарите, както и дейността на миячите на стъкла по кръстовищата. С новите правила се цели и справяне с измамниците, тръгнали по столичните улици да събират дарения за фалшиви каузи. Дарения ще могат да събират от БЧК и неправителствените организации, които докажат добрите си намерения и след изрично разрешение от общината, която ще посочва и местата, на които това може да се прави, добави Илиев.

За контрола по изпълнението на наредбата ще следят Столичната дирекция на полицията, Столичния инспекторат, пожарната и др.

От БСП похвалиха авторите на наредбата, че са премахнали текстовете, които засягаха скейтбордистите, байкъри и хората, които пият бира в парка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика