Столични прокурори поеха разследването на строежа на пловдивския зоопарк

Столични прокурори поеха разследването на строежа на пловдивския зоопарк

Софийска градска прокуратура ще разследва има ли длъжностни престъпления при реализацията на проекта за реконструкция и модернизация на новия зоопарк за над 5 млн.лв. край гребния канал в Пловдив.

Вече е иззета цялата документация във връзка с проведената процедура по ЗОП, провеждат се активни процесуално следствени действия и се разпитват свидетели. Въз основа на материали от ТД "Национална сигурност"-Пловдив, съдържащи данни за евентуално извършено престъпление по служба от длъжностни лица от Община Пловдив, е образувана преписка в Окръжна прокуратура.

Тя обаче е прекратена с постановления на Окръжна прокуратура от 29 юни 2016 г. и Апелативна прокуратура-Пловдив от 22 юли 2016 г. Случаят стига до Върховна касационна прокуратура (ВКС) и след нейно становище от 19 октомври 2016 г. е образувано досъдебно производство заради съмнения за нарушения на ЗОП и ЗУТ с цел облагодетелстване срещу длъжностни лица от община Пловдив.

За да се осигури бързина, обективност, всестранност и пълнота на разследването, с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от 15 ноември 2016 г. е разрешено то да се проведе в район, различен от този на съда, компетентен да разгледа делото - в случая Окръжен съд-Пловдив. Главният прокурор е възложил ръководството и надзора върху разследването да се осъществява от Софийска градска прокуратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право