Столтенберг: Военното присъствие на САЩ в Европа достигна рекордно ниво от началото на века

Военното присъствие на САЩ в Европа достигна рекордно ниво от началото на века, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на съвместно заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент и подкомисията по отбрана и сигурност.

"Сега в Европа има повече американски войски, отколкото през годините от началото на века. След няколко седмици ще започнат най-големите учения "Defender 2020", в които 20 хиляди военнослужещи ще дойдат в Европа от САЩ", каза той. След студената война Вашингтон намали военното си присъствие в Европа. А сега на стария континент има повече от всякога американски войници и оръжия. ", обясни той.

„Парадоксът е, че въпреки всичките ни различия, ние Европа и САШ заедно повече от всякога“, каза той. Столтенберг също призова европейските парламентаристи да споделят неговата гледна точка, че ЕС се нуждае от НАТО и участието на САЩ, както и на Канада и Турция във възпирането на Русия и в "диалога с нея за контрол на оръжията", в борбата срещу тероризма, както и в търсенето на отговори на предизвикателства от Китай.

Столтенберг не спомена в речта си конкретни цифри за размера на американските военни в Европа днес.

Ученията "Defender 2020" ще бъдат най-големите маневри на САЩ в Европа за последните 25 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят