Столтенберг: НАТО е готов да използва всички средства при кибератаки

Снимка: Архив

Генералният секретар на НАТО каза на Русия и други потенциални врагове, че западният военен съюз е готов да използва всички средства, с които разполага, за да отговори на кибератаки, предаде БГНЕС.

Предупреждението на Йенс Столтенберг дойде на фона на безпокойството на членовете на блока за намеса в изборите за Европейски парламент, които започнаха днес във Великобритания и Холандия.

Западните съюзници обвиняват Русия, че се е опитала да повлияе на резултата от президентските избори в САЩ през 2016 г. и използва кибертехнологии, за да осакати инфраструктурата на Украйна – обвинения, които Москва категорично отрича.

“За да има възпиращ ефект, потенциалните нападатели трябва да знаят, че не сме ограничени да реагираме в киберпространството, когато сме атакувани в киберпространството”, заяви Столтенберг пред репортери в Лондон заедно с външния министър на Великобритания Джереми Хънт.

“Ние можем и ще използваме пълния набор от възможности, с които разполагаме”, добави генералният секретар.

Хънт каза, че Националният център за кибернетична сигурност на Великобритания (NCSC) сподели подробности за злонамерената руска дейност срещу 16 от 29-те членове на НАТО през последните 18 месеца.

“В кибернетичното време авторитарните държави притежават начини да подкопаят свободните общества, на които биха завидели диктатори от по-ранни времена”, каза Хънт. “Последните събития показват, че нашите противници смятат демократичните избори за ключова уязвимост на отвореното общество.”

Столтенберг и Хънт отказаха да кажат какви стъпки могат да бъдат предприети от НАТО – военно-политически съюз от времето на Студената война, който Русия все още счита за най-голяма заплаха за националната сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа