Столтенберг: НАТО е готов да отговори на военните заплахи от страна на Китай

НАТО е готов да отговори на военните заплахи от страна на Китай, което е принципно нова задача за Алианса, който по-рано е бил насочен единствено към сдържане на СССР и Русия. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическата организация Йенс Столтенберг след срещата си с американския президент Доналд Тръмп преди срещата на върха на НАТО в Лондон, предава ТАСС.

„НАТО е готово да отговори на военните заплахи от страна на Китай. Нямаме намерение да местим НАТО в Южнокитайско море, но трябва да отговорим със съвместни усилия на заплахите от Китай, включително и в киберпространството. Това е принципно нова задача за НАТО, който по-рано беше прицелен само върху СССР и Русия“, заяви генералният секретар.

„Ставаме свидетели на промени в света и мощният подем на Китай е една от тях“, заяви той. По думите на Столтенберг Пекин е създал междуконтинентални и хиперзвукови ракети, които могат да достигнат Европа. Генералният секретар отбеляза още „огромният икономически потенциал“ на Китай.

Преди това страните от НАТО решиха да поемат контрола и в бъдеще да ограничат използването на китайски технологии при разработването на безжични системи от пето поколение (5G), както и във високотехнологичното военно оборудване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия