Столтенберг: НАТО ще изпрати покана за членство на Македония веднага след решаване на спора за името

Балканите са от стратегическо значение, каза още ген. секретар на Алианса

НАТО ще изпрати покана за членство на Република Македония в Северноатлантическия пакт след постигане на решение за спора за името в рамките на ООН. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред белградското издание "Политика", предаде БГНЕС.

"Много се радвам, че посетих Скопие този месец. Продължаваме да подкрепяме страната по пътя на нейното присъединяване към НАТО. Ние искаме тя да успее. Това е съгласно решението от срещата на върха в Букурещ от 2008-ма година. Това решение бе препотвърдено с декларации от Уелс и Варшава. Съюзниците са съгласни, че НАТО ще изпрати покана за членството в Алианса след постигането на общо решение за спора за името в рамките на ООН. Съвсем наскоро видяхме положителен импулс по този въпрос", казва още Столтенберг.

"След сформирането на новото правителство /на Зоран Заев - бел.ред./ миналата година видяхме възстановени усилия за извършването на реформите. По време на визитата ми аз окуражих правителството да продължи с реформите, които ще укрепят съдебната власт и демократичните институции. Подкрепих всички политически партии и всички останали да се включат в открити и конструктивен диалог", каза Столтенберг.

Според него "Балканите са от стратегическо значение за НАТО". "Оставаме напълно ангажирани, а това нещо подпомага стабилността в региона. Ние виждаме бъдещето на този регион в евроатлантическото сътрудничество и интеграцията на тези, които искат това нещо. Всеки народ има правото сам да решава за бъдещето си и сам да избира политическите мерки и мерките за сигурност. Това е основен принцип на европейската сигурност - този принцип бе подписан и от самата Русия и тя трябва да го зачита. Разширяването на НАТО не е срещу Русия", казва още Столтенберг.

Генералният секретар пояснява, че две страни от Западните Балкани искат да се присъединят към пакта. "НАТО подкрепя тези аспирации и си партнира с приятелите в Скопие и Сараево, за да им помогне по пътя им към членството в НАТО". "Северноатлантическият пакт е изправен пред най-сложната и непредвидима ситуация в областта на сигурността... Нестабилността в Близкия изток, в Северна Африка, както и Русия, която нарушава международното право и ядрената програма на Северна Корея и развитието на междуконтиненталните балистични ракети са основна заплаха за глобалната сигурност и стабилност. Предизвикателствата като тероризъм и кибератаките нямат граници и подкопават нашата сигурност", казва още генералният секретар на НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа