Стопаните във Воден: Обезщетенията са подигравка с хората

Част от хората във Воден не бяха съгласни с размера на компенсациите за унищожаване на животните им. Обезщетенията не са адекватни, те са подигравка с хората, каза един от потърпевшите.

„Психически ни унищожиха, когато унищожиха животните, сега отново ни унищожават. Как мога да купя една овца за 190 лв. сега трябва да я купя за 280 до 300 лв. аз няма да купувам, защото съм на възраст, но тези хора ще купуват”, заяви мъжът пред БТВ.

Взехме парите, защото не искаме да създаваме излишни проблеми, обясни друга потърпевша.

По думите на друга жена, хората не са удовлетворени, защото не им се изплащат пропуснати ползи. Първо са загубили овцете, щели са да им дадат агнета, загубили са и мляко. Министърът в началото обеща, че ще се дадат 35 лв. плюс 7 лв. държавна помощ. Никой не каза, че тези пари щели да се дадат само на по-едрите земеделски стопани, регистрирани по някакви програми. Но защо режат нас, най-дребните, най-бедните хора.

Кметът на с. Воден заяви, че по списък стопаните в селото са 15 като суми във вчерашния ден по банков път са влезли 112 000 лв. без обезщетението на селекционера. Раздадени са и пари на ръка.

По думите на кмета специално във Воден ситуацията е минала спокойно.

„Ветеринарните и полицията си свършиха добре работата и не бяха възпрепятствани, защото предварително ние бяхме информирали стопаните. Излязох въз основа на първите две заповеди със своя лична нарочна писмена заповед, с която информирах всеки един стопани какви мерки предстои да бъдат взети”.

Заради протестите в Голямо Шарково, се активизираха и воденските стопани, каза кметът.

„Аз одобрявам тези протести, защото те доведоха до увеличаване малко на обезщетенията, което е добре, защото трудно се създава ново стопанство”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България