Стопани от Тутраканци готвят иск срещу БАБХ заради избити прасета

Мая Манолова: Министерският съвет може да отпусне обезщетения

Стопани от провадийското с. Тутраканци 6 месеца чакат обезщетения за избитите си 90 прасета. Заради съмнения за африканска чума в края на август добитъкът бе евтаназиран с електрошок по заповед на БАБХ. Последващи проби обаче показаха, че част от погубените свине са били здрави. Тъй като не са били регистрирани, собствениците им не са взели и лев. Нямат и документ, че им е иззето имущество, в което са вложили труд и пари. "Готвим колективен иск срещу БАБХ, последната ни надежда преди съда сте Вие", обявиха ощетените на среща с омбудсмана Мая Манолова.

"Третираха ни като престъпници. Първо ми затриха 11 прасета, после се оказа, че не били болни. Загубих поне 13 000 лв. Сега съм регистрирал задния си двор като малко стопанство, но отникъде не мога да си купя свине с марка", посочи Добрин Добрев. Стефан Данаилов пък сподели, че 20 г. ветеринарен лекар не е стъпвал в селото. "Нека тези хора излязат от кабинетите си, да дойдат на терен, да маркират животните ни и редовно да им вземат проби", апелира той. "Министерският съвет може да отпусне с постановление пари за обезщетенията, както е правил много пъти при остри проблеми. Ще напиша препоръка до министър Порожанов, който изрази готовност да търси решение. Не е редно хората да плащат похвалата на Брюксел, че сме се справили със заплахата от африкански чума", заяви Манолова.

Във Варна тя подкрепи и искането на представители на земеделските кооперации да има отделен закон за дейността им. "Държавата е длъжник на дребните собственици на земя, защото не им осигурява никакви административни и икономически стимули. Имаме и много жалби за неплатени ренти, което сочи, че малки притежатели буквално стават крепостни на големите ползватели", каза Манолова. Според нея дребните стопани могат да защитят правата си, само ако се кооперират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България