Стопанската академия ще си партнира с Университет по счетоводство и финанси в Китай

Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов ще си партнира с китайския Университет по счетоводство и финанси – Ликсин в Шанхай. Това стана ясно след гостуването на 5-членна делегация от шанхайнския университет в свищовското висше училище и подписването на меморандум за разбирателство.

В състава на гостуващата делегация, водена от проф. Ли Шипинг – председател на Общото събрание на Университета, бяха деканът на изследователския институт, зам.-деканът на факултета по счетоводство, директорът и мениджърът-проекти на Международния отдел. От страна на домакините, в работната среща участваха ректорът на Стопанска академия – доц. д-р Иван Марчевски, зам.-ректорът по учебна дейност – проф. д-р Марияна Божинова, деканите на факултет „Финанси” и факултет „Стопанска отчетност”, директорът на Центъра за международна дейност.

Проведената работна среща бе първата по рода си и имаше опознавателен характер. Тя даде възможност на представители на ръководствата на двете висши училища да се запознаят и да обсъдят възможности за задълбочаване на сътрудничеството. Сред конкретните дейности, които коментираха двете страни, са обмен на студенти и преподаватели, и съвместно обучение на студенти за получаване на двойна диплома.

Гостите имаха възможност да разгледат материалната база на Стопанска академия и да усетят академичния дух, а при посещение в Академичния музей се запознаха с 82-годишната история на създаденото чрез дарението на Димитър Ценов висше търговско училище в Свищов. Домакините и гостите коментираха, че между двете висши училища има много прилики относно сходния профил с фокус финанси, счетоводство и международен бизнес. Въпреки различията в мащабите, свищовската академия и шанхайнския университет са близки по възраст – през м. октомври китайското висше училище ще навърши 90 години, а Стопанска академия ще чества 82 години през м. ноември.

Първият контакт между представители на двете висши училища бе осъществен през м. август 2017 г. в рамките на 7-та международна конференция на ASECU Youth и лятно училище в Каландра–Посиди, Халкидики (Гърция), където Стопанска академия бе представена от един преподавател и двама студенти. След създадените взаимоотношения бе сключен договор по програма Еразъм+ за кредитна мобилност. По силата на този договор и в резултат на одобрен от Центъра за развитие на човешките ресурси проект за академична мобилност, през новата учебна 2018/2019 г. ще бъдат реализирани мобилности на един студент и един преподавател от шанхайнския университет в Стопанска академия и един свищовски преподавател в китайския Университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони