Стопанска академия награди най-атрактивния участник в 60-ото преплуване на река Дунав край Свищов

Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов за пореден път подкрепи масова обществена проява, организирана на територията на общината, като осигури награда. Ръководството на висшето училище отличи най-атрактивния участник в 60-то преплуване на река Дунав, което по традиция се проведе в местността „Паметниците” край Свищов.

В уникалната за страната ни спортна проява тази година се включиха над 150 души от Чехия, Великобритания и България. Освен от Свищов, в масовата спортна проява участваха плувци още от София, Велико Търново, Пловдив, Плевен, Русе, Варна, Благоевград, Сливен, Стара Загора, Павликени, Елена, Сандански, Попово, Троян, Харманли, Горна Оряховица, Равда и други населени места. Приветствие към участниците отправи председателят на Общински съвет – Свищов, д-р Кристиян Кирилов. На събитието присъстваха секретарят на Общината Любомира Петрова, зам.-кметовете Борислав Замфиров и Пламен Петков, представители на БЧК. Сред гостите на официалното откриване бе и гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг” към Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при Стопанска академия. Представители на висшето училище бяха и сред участниците в преплуването на голямата европейска реката.

Плувците бяха извозени на 3 парома до румънския бряг, откъдето заедно със спасителите и лодководачите стартира преплуването до българския бряг. Проявата няма състезателен характер и всички участници получиха грамоти. Стопанска академия награди 63-годишния Яне Петков от Сандански, известен като човека-амфибия, който преплува реката в чувал със завързани ръце и крака. След атрактивното изпълнение той сподели, че заради силния вятър течението на реката е било по-силно от очакваното, но изказа благодарност за добрата организация на събитието. Яне Петков се подготвя да кандидатства за рекорд на Гинес, за който ще плува в басейн отново опакован в чувал. По думите му, уникалните си постижения той дължи на правилно дишане, правилно хранене и силата на мисълта. Човекът-амфибия изрази готовност за бъдещи срещи със свищовската общественост, при които да сподели с младите хора и подрастващото поколение своя опит и ползите от здравословен начин на живот.

По традиция, Областният съвет на БЧК – Велико Търново и община Свищов връчиха награди на най-младите участници в преплуването – деветгодишните Надежда Иванова от Сандански и Боряна Ивайлова от Павликени, на най-възрастния участник Михаил Качаунов от Велико Търново, на сем. Пинтеви от Русе, които с 4-членен състав станаха най-голямо семейство, преплувало Дунава и на участниците от Елена, които бяха най-голямата група в 60-ото издание на спортната проява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България