Стопират разширяването на „Синя зона” в Пловдив

3 744 000 лв. приходи от началото на 2017 г. отчете ОП „Паркиране и репатриране”

Община Пловдив стопира процеса на разширяване на „Синята зона” в центъра на града под тепетата, която в момента обхваща 95 улици, а паркоместата в платено заплащане в нея са 1300.

Новината, че не се предвижда увеличаване на обхвата на „Синя зона” през 2018 г. бе съобщена от екипа на кмета Иван Тотев във вторник при представянето на новите придобивки на две от общинските предприятия за близо 200 000 лв. – за нуждите на ОП „Паркиране и репатриране” за 46 000 лв. са закупени два леки автомобила „Рено” , с които служителите ще поставят скоби на нарушителите, а ОП „Организация и контрол на транспорта” се уреди с нова автовишка. Специализираният автомобил „Форд” струва близо 150 000 лв., а стрелата му е 22 метра и с нея ще се слага коледно-новогодишната украса по булевардите и площадите в града под тепетата.

Заместник-кметът на Пловдив Розалин Петков и директорът на ОП „Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов се похвалиха, че общинското предприятие е вкарало в градската хазна за първите 10 месеца на 2017 г. 3 744 000 лв. и очакват до Нова година приходите от наема на общинските паркинги, „Синя зоня”, абонаменти, репатриране и поставяне на скоби да надхвърлят 4 млн.лв. ходите в ОП "Паркиране и репатриране" от началото на тази година досега са 3 744 000 лева . До края на декември сумата ще надхвърли 4 млн.лв. , а чистата печалба на ОП „Паркиране и репатриране” със сигурност ще надхвърли 160 000 лв. Част от нея ще бъде реинвестиране в закупуването на още 10 нови паркомата, чиято единична стойност е 9600 лв.

„Паркоматите заработиха добре, дават добри резултати по отношение дисциплината на водачите", коментира директорът на ОП „Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов. До момента на 5 булеварда и улици в Пловдив са монтирани 13 автомата за заплащане на таксата за престой в „Синя зона” и ефектът от тяхното поставяне е изключителен, като все по-малко са неправилно паркиращите шофьори в центъра на града под тепетата. И ако преди са били репатрирани по близо 900 автомобила, през тази година техният брой се е стопил над 2 пъти и средно между 380 и 400 коли се карат от трите „паяка” на общинския наказателен паркинг, където таксата за престой и освобождаване е 60 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България