Стотици глоби за блокадите на пътя

Катаджии пишат актове, фишове и протоколи срещу произвола на протестиращите

Санкциите - от 20 до 150 лева

Стотици фишове и глоби от полицията за незаконна блокада на пътища получават шофьори от няколко области на страната, показва проверка на “Труд”.

Над 60 акта на протестиращи написаха униформените от полицията в Пловдив, след като на 20 ноември цяла колона от автомобили от Карлово и Сопот подмина знак стоп и сгази Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

26 бабаити от Сливенско са с актове, след като затапили пътя при село Крушаре и тръгнали пеша да блокират магистрала “Тракия”. Десет техни “колеги” от Шуменско отнасят фиш до 50 лева заради блокиране на другата голяма магистрала в страната – “Хемус”.

“Възможно е да бъдат издадени още наказателни актове и фишове, защото в момента се прави преглед на автомобилите, участвали в принудителното затваряне на пътни отсечки”, каза за “Труд” началникът на КАТ-Шумен главен инспектор Веселин Георгиев. До седмица се очаква да приключат 3 прокурорски и 1 полицейска проверка за грубо нарушаване на обществения ред по време на протестите, за отправяни обиди и заплахи.

Актовете по ЗДвП са от 20 до 150 лева, тъй като се смята, че нарушителите са създали опасност за другите на пътя. Фишове се пишат на тези, които не оспорват нарушенията.

Десетки глобени има и в областите Монтана и Благоевград, където в няколко поредни недели различни отсечки бяха блокирани и се образуваха километрични опашки, които опънаха нервите на хиляди българи.

15 акта са написали полицаите от Берковица и още два патрулите във Вършец, като мотивът е един и същ - “внезапно навлизане на платното за движение”.

По време на автомобилните шествия през последните седмици в региона са съставени и 75 предупредителни протокола за спазване на Законите за събранията, митингите и манифестациите, за движението по пътищата, Закона за МВР и наредбите за опазване на обществения ред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България