Стотици деца тръгват на сезонна работа в курортите край Варна

Хотели и ресторанти наемат над 700 чужденци

Повече деца и чужденци ще запълват кадровата дупка в комплексите край Варна това лято. Над 470 навършили 16 г. ученици ще работят в курортите, а издадените до средата на юни разрешения са с 65 повече от тези през целия минал сезон, съобщи за "Труд" директорът на Областната инспекция по труда /ОИТ/ инж. Иван Иванов.

Някои от гимназистите са започнали да се трудят още преди края на учебната година. За целта освен медицинско и съгласие от родителите, са представили и служебни бележки от училище с разписанието на часовете, като им се разрешава да работят след занятията.

Хотели и ресторанти, а не търговци, са основните работодатели на подрастващите, посочи Иванов. Според него бизнесът вече е научил правилата и в туризма почти няма сериозни нарушения за разлика от строителството, където все още масово се наемат хора без трудови договори.

Санкциите за това провинение са от 1500 до 15 000 лв., а ако става дума за дете, случаите отиват и в прокуратурата. Миналата година те са били 13. Работният ден на подрастващите е 7-часов и не бива да приключва след 22 ч, предупреди Иванов. Той добави, че доста повече от миналото лято ще са и наетите в комплексите чужденци от трети страни.

До средата на юни фирми са подали известия в ОИТ, че назначават сезонно над 700 украинци, молдовци, македонци и сърби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика