Стотици майки на деца с уврeждания протестираха в София (СНИМКИ)

Майки на  деца с уврeждания проведоха протестно шествие от сградата на Народното събрание в столицата към Министерския съвет. Булевард "Цар Освободител" за кратко остана затворен за движение в участъка.

Шествието се предвождаше от транспарант с надпис "Не уврежданията, а държавата убива децата ни". Протестиращите, облечени с черни тениски, символ на протеста, спряха на площад "Независимост" пред Министерския съвет.

"Системата убива всички" е мотото на протеста, на който имаше и плакати с лика на премиера Бойко Борисов и негови думи: "Да ни се махне проблемът от главата".

„В България, няма реформи в нито една сфера! Но България е наша! Ще търсим отговорност от отговорните! Ще искаме оставки! Не, няма да се „махне този проблем“ от главата на премиера! Проблемът сте вие - управляващите от всички партии и коалиции!“, заявиха родители, цитирани от „Канал 3“.

Снимката с лика на вицепремиера Валери Симеонов беше с неговата фраза по повод действията на майките: "Тук не е важно мнението на майките". Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов също беше със снимка с неговите думи: "Как не ви е срам да ги разхождате тези нещастни деца по улиците".

Протестът беше съпроводен от изпълнение на народна песен от гайди, а участниците в него развяваха и черни знамена.

Майки от Плевен изразиха своята солидарност с протестиращите в столицата като опънаха 740 метра национален трибагреник по дължината на бул. „Цар освободител“, съобщи Канал 3.

Десетки родители на деца с увреждания се събраха и във Варна, в подкрепа на националния протест в столицата, информира БНР. По дърветата до сградата на Община Варна има завързани черни балони. На гражданите се раздават стикери, които могат да залепят на колите си с надпис "Системата ги убива". Всички са единодушни, че все още не са изпълнени исканията и че по-голямата част от промените в Закона за хората с увреждания са формални. "Ще продължим с протестите", заявиха събралите се във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България