Стотици неонацисти проведоха марш по улиците на Гьотеборг

Около 50 души бяха арестувани в шведския град Гьотеборг, където стотици неонацисти от цяла Скандинавия проведоха марш по улиците, докато бяха съпровождани от близо от хиляди контрапротестиращи, като само намесата на полицията е предотвратила директен сблъсък между групите, пише британското ляво издание Morning Star.

Крайно-десни от „Нордическото съпротивително движение“(НСД) маршируваха под лозунга „Бунт срещу престъпниците“, носейки портрети на т.нар. „престъпници“, които имат предвид – включително министърът на културата на Швеция Алис Бах Кунке, който е от смесен брак, 93-годишният Емерих Рот, оцелял по време на Холокоста, а в момента известен активист, борещ се срещу расизма и журналистът евреин Петер Володарски.

Хилядите контра-демонстранти са били доста повече от събралите се на марша на НСД, което организира демонстрации в Швеция, Финландия и Норвегия и привлича крайно-десни симпатизанти от цяла Европа на събитията си.

Събитието е било организирано, така че да съвпада с Йом Кипур, най-святия ден в еврейския календар и се е наложило полицаите да препречат пътя на шествието, който е трябвало да мине край синагога.

НСД са се опитали да пробият полицейския кордон и са мятали камъни, бутилки и клони. Повечето демонстранти са били облечени в черно, а някои са носели шлемове и щитове.

Според Morning Star, контра-протеста е бил мирен, въпреки че началникът на гьотеборгската полиция Макс Олсон е заявил, че „няколко лица“ са мятали камъни по полицаите, но все пак е отбелязал, че „това е малка група, която е изразила мнението си по грешен начин“.

https://twitter.com/mahesw/status/914128770281373696

https://twitter.com/b9AcE/status/914111878326112257

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят