Стотици потрошени в „Пирогов“

За последните 3 дни 630 души са минали през травматологията на „Пирогов“ с контузии от падания на леда, съобщи говорителят на лечебното заведение Мария Пойразова.

„В този брой (630 - б.а.) се включват и хората, които е трябвало да минат на контролен преглед, след като са освободени за домашно лечение“, уточни Пойразова. Тя допълни, че малко над 120 души са били хоспитализирани, тъй като контузиите им са били сериозни.

„Пострадалите са предимно хора в активна възраст. Най-честата причина за постъпването им са травми в областта на китките, раменните стави, глезените и бедрата“, каза говорителката на болницата. Нейният съвет е, ако човек падне и получи контузия, да не се бави, а веднага да потърси специализирана медицинска помощ.

„Не трябва да се прибягва към самолечение“, обясниха още от „Пирогов“.

Оттам напомниха, че е добре в тези метеорологични условия хората да ограничат излизането навън, а когато това се налага, обувките задължително да са стабилни. По-възрастните да ползват помощни средства за по-сигурно придвижване.

Друг метод идвал от германски травматолози, които обръщат внимание на така нареченото пингвинско ходене. То намалявало значително риска, когато човек се придвижва по леда.

Пингвинското ходене става с накланяне на торса напред, за да се пренесе центърът на тежестта върху водещия крак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България